Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre platser för konst

Att försköna Ljusdal – det var tanken med Konstprojekt Ljusdal – ge uttryck åt Ljusdal 1993.

Annons

Och sommaren ordnade man 1998 (kulturåret) Skulpturutställning i det fria. En del köptes in och står kvar. Tyvärr drabbades några verk av vandalism. Annat har kommunen själv slarvat med. Innan jag ger några dystra exempel på misstag och misslyckanden vill jag framhålla glädjande händelser: att Mor och barn i Stadtparken efter flera års uppmaningar om att göra något åt vanvården av verket nu blivit fint återställt, att Carl Eric Billeströms plåtskulptur Skenutflykt äntligen fått en vettig placering öster om stationshuset och att flera parker blivit uppsnyggade.

Men det finns missar. Vad har man gjort av Leo Petterssons skulpturgrupp i granit Kam, sax och lur, som stod på Postplan? Det har sagts att de var så dåligt förankrade, att det var riskabelt för barn att klättra på dem. Nu finns där ett blått klätterdjur – det var väl bra, det. Om de borttagna skulpturerna finns någonstans, så skulle de väl aldrig kunna ställas upp igen på en offentlig plats (att barn skulle kunna lära sig att inte klättra på allt är väl otänkbart?).

Får jag lämna ett par förslag: Placera Kam i den tänkta rondellen vid älvbrons södra fäste. Sax skulle passa på Stavsätterrondellen (och skulle en rondell vara påtänkt i korsningen vid Vi skola skulle Sax passa även där, intill gamla Skräddare Svenssons!)

Om vi kan utgå ifrån att IP ersätts av en bandyanläggning i Östernäs, bör väl bandybollen få en placering där? Då kan i stället Lur placeras i Coop-rondellen. (Observera: Televerkets gamla hemvist i kvarteret, bakom Coop). Petterssons tre skulpturer skulle få ett sammanhang, när man färdas in mot centrum och lokalt knyta an till sin nya plats. Och i rondeller skulle väl inte barn kunna klättra på dem!

Mitt i detta föreslagna skulpturstråk står sorgebarnet Spelglädje i rondellen framför Statoil. Rondellen är en katastrof: en hög, som hindrar sikten för trafikanterna, och för bilföraren på väg mot centrum ser det ut som om en långtradare havererat på rondellen. Idé och utförande passar inte i miljön. Men det skulle fungera utmärkt, ja, som ett utropstecken nere framför Folkparken, när den får liv igen! En låg rondell (som i Stavsätter) med blomplanteringar vore idealiskt framför Statoil och Haganderska villan.

Om kommunen och Trafikverket ska samverka vid ett rondellbygge vore det väl lämpligt att Trafikverket bidrar med uppsättning, om kommunen kan bidra med ett konstverk?

Bengt Tingström

(medlem i Hälsinglands Konstgille i ett halvsekel och dess ordförande 1982–92. Om det kan den intresserade läsa i LjP-artiklar 98-05-20, 98-05-29 och 98-06-04.)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons