Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre med förstatligad skola?

Skolan kommer utan tvekan att bli den hetaste valfrågan vid nästa val.
I början av 1990-talet flyttades ansvaret för den svenska skolan från staten till kommunerna. Nu vill regeringen veta vilken effekt detta haft för utvecklingen av skolan.

Annons

Studieresultaten har sjunkit, lärarnas status har försämrats, likvärdigheten mellan skolorna har förändrats och allt färre studenter vill bli lärare.

Uppsalaprofessorn Leif Levin har fått i uppgift att analysera effekterna av skolans kommunalisering. Det är bra!

Det var 1989 som Socialdemokraterna med fem rösters övervikt beslutade att den svenska skolan skulle kommunaliseras. Det var dåvarande skolministern Göran Persson som drev igenom frågan trots högljudda protester från lärarna. Kommunerna blev arbetsgivare för lärarna och fick också rätt att besluta om fördelning av resurser mellan skolorna och annan kommunal verksamhet. Jag var med också på den tiden, så jag vet vad jag pratar om.

Nu vill skolminister Jan Björklund utreda kommunaliseringens konsekvenser. Det är mycket bra. Men skulle den svenska skolan bli bättre om den förstatligades? Om det är lösningen på skolans problem är inte säkert.

Folkpartiet har länge trott det. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet stöder dem. De övriga partierna är tveksamma.

Lärarfacken vill förstatliga skolan. Kanske hoppas de att det blir lättare att höja statusen och lönerna för svenska lärare.

Men om trollstaven heter förstatligande igen är inte säkert. Åtminstone inte om man lyssnar på rektorer, lärare, lärarutbildare och politiker.

Jan Björklunds utredning är efterlängtad. Skolan blir utan tvekan en av de hetaste frågorna i valrörelsen om två år.

Jan-Eric Berger (C)

skolpolitiker i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons