Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre inflytande i EU

Jag har väntat på denna dag i snart tio år. Den 1 april 2012 blir det nämligen möjligt för EU:s medborgare att gå samman och gemensamt uppmana EU-kommissionen att ta fram ett lagförslag på områden där EU har befogenhet att stifta lagar.

Annons

Enligt Lissabonfördraget kan EU-medborgarna själva direkt uppmana kommissionen att ta fram lagförslag. När medborgarinitiativet träder i kraft på söndag får unionens runt 500 miljoner medborgare en ny möjlighet att påverka politiken i EU. Om en miljon namnunderskrifter samlats in från sju av de 27 medlemsländerna måste EU-kommissionen ta upp den fråga som dessa personer kräver.

Sommaren 2002 i Danmark och Youth 2002 kommer jag aldrig att glömma. Det är nästan tio år sedan jag var med och skrev ett förslag till Lissabonfördraget tillsammans med andra unga EU-medborgare och även de som senare har blivit EU-medborgare. Jag var med i gruppen som fokuserade oss på bestämmelser om demokratiska principer. Med Lissabonfördraget har allmänheten fått nya möjligheter att påverka EU-politiken. Medborgarinitiativet är ett demokrativerktyg som innebär att man som enskild medborgare får ett större inflytande över införande av lagar i EU. Genom att använda medborgarinitiativet kan man som EU-medborgare direkt påverka arbetet i EU-kommissionen, som är EU:s verkställande organ.

Medborgarinitiativet kommer förhoppningsvis att stärka den demokratiska legitimiteten och den enskilda individens rättigheter i EU. Jag är både glad och stolt över att jag och mina liberala värderingar har varit delaktig i utformandet av medborgardirektivet.

Medborgarinitiativet är en rättighet och som vi ska utnyttja oss av för att påverka vår framtid. Du har givits möjligheten att påverka lagarna i EU. Är det inte kanske dags att via lagar se till att sätta stopp för personliga integritetskränkningar?

Felicia Liu, distriktsordförande i Liberala ungdomsförbundet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons