Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorskornas bemanning viktig för patientsäkerheten

/

Som politiker vill vi uppmana den politiska majoriteten S, V, MP och C att få sjukhusledningen vid Region Gävleborg att ta underbemanningen på sjukhusets avdelningar på allvar, skriver fyra kristdemokrater.

Annons

Barnmorskorna har ett stort ansvar i sitt arbete. Det är de som jobbar nära patienten och ska ta beslut om patientens olika behov som kan vara läkartillsyn, läkarvård eller andra behov.

Vi läser i lokaltidningarna att barnmorskorna i Region Gävleborg slår larm om att patientsäkerheten äventyras då bemanningen inte är tillräcklig hög. På det svarar ledningen att läkaren bedömer säkerhet – aldrig barnmorskan. Detta är sanning med modifikation. Det är barnmorskorna som arbetar nära patienten och kallar in läkaren då barnmorskorna bedömer att läkarvård är nödvändigt. Därför är barnmorskans arbetssituation oerhört viktig för en säker och trygg patientvård.

Som politiker vill vi uppmana den politiska majoriteten S, V, MP och C att få sjukhusledningen vid Region Gävleborg att ta underbemanningen på sjukhusets avdelningar på allvar. Det räcker inte att erbjuda extra löneersättning till de sköterskor som går in och arbetar på sin semester. Självklart är en bra lön för ett viktigt arbete betydelsefullt men om det fortfarande är underbemanning så äventyras ändå patientsäkerheten, viket är oacceptabelt.

Det handlar om en god arbetsmiljö och att barnmorskorna och sjuksköterskorna får sin semester för återhämtning. De senaste åren har Region Gävleborg tappat ambitiösa och erfarna sjuksköterskor som beslutat att sluta arbeta på Region Gävleborg och det måste nu tas krafttag för en positiv förändring. Vi vill se den politiska majoriteten, S, V, MP och C ta sitt ansvar, nu.

Lili André (KD)

ledamot Region Gävleborg

Elisabeth Bjurbo (KD)

Kvinnoförbundet

Rosmari Holmgren (KD)

Kvinnoförbundet

Anna Kling (KD)

Kvinnoförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons