Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn görs faderlösa från början

Riksdagen vågade visst nyligen inte rösta igenom rätten för ensamstående kvinnor att insemineras i Sverige. Man kan undra vad riksdagen tvekar inför. Vill man inte stå upp för ensamståendes människovärde?

Annons

Anser man att barn utan en far är mindre värda än andra barn? Eller ser man det helt enkelt som en fördel för ett barn att, allt annat lika, ha en pappa jämfört med att ingen pappa ha?

Men det där sista påståendet avfärdade vi ju redan 2009, när riksdagspartierna (utom KD) i både riksdag och kyrkomöte (hur de nu hamnade där!) av sin godhet och av hänsyn till en utsatt grupp drev igenom, att det varken finns någon social eller gudomlig mening med att ha en pappa. En extramamma är i alla avseenden lika bra. Av bara farten avskaffades dock även vitsen med mammor – en extrapappa fastslogs i alla avseenden kunna ersätta en mor. Och följdriktigt påstås det nu – av hänsyn till en annan utsatt grupp – finnas en riksdagsmajoritet för att även män ska kunna föda barn (undrar om det hjälper!).

Så vad tvekar man inför i just detta fall? Är det parnormativitet och singlofobi som besmittat vår riksdag? Bör inte i så fall alla makalösa föräldrar känna sig kränkta?

En del kanske faktiskt gör det. Men nog är det väl ändå en rätt anmärkningsvärd utveckling att folk nu begär samhällets stöd för att redan från början göra barn planerat och avsiktligt faderlösa! Fast kunde man vänta sig annat när både stat och statskyrka så övertydligt markerat att pappa-skapet helt saknar betydelse (sedan ungen väl blivit till, nota bene!).

Tillkomstsätt ska naturligtvis inte påverka någons människovärde. Och både ensamstående och enkönade par kan göra fina fostrarinsatser. Det innebär ju dock inte att alla tillkomstsätt behöver betraktas som likvärdiga av samhället, bara för att de dokumenterat förekommer. En del är ju till exempel, utan alla jämförelser i övrigt, så rent ut vidriga att vi alla fördömer dem.

Men vidrigt skulle jag ju inte vilja kalla detta sätt. Fast sannerligen inte riktigt klokt heller.

Andreas Holmberg pappa, föga exemplarisk men dock

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons