Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bank med kontanter i alla kommuner!

/

PRO-kongressen 2015 reagerade kraftfullt mot storbankernas snabba nedmontering av kontanthanteringen och krävde åtgärder som innebär full tillgång till kontanter i alla Sveriges kommuner, skriver Bengt Carlstedt.

Annons

Kongressen skickade samtidigt en klar signal till politikerna: Lagstifta om det blir nödvändigt!

PRO kräver dessutom att staten fortsättningsvis ska ta hela ansvaret för kontanthanteringen.

Kongressbeslutet bygger på en motion från PRO Frykerud med innebörden att varje kommunal centralort ska ha ett bankkontor eller motsvarande med full kontanthantering.

PRO Frykerud har lokalt tagit ett kompletterande grepp genom ett så kallat medborgarförslag till Kils kommunfullmäktige, där kommunen uppmanas att vid nästa upphandling av banktjänster ha kontantkrav med som ett avtalsvillkor.

Kils kommun har nappat på idén och tagit upp frågan i SmåKom, som är ett nationellt nätverk för små kommuner med för närvarande 67 medlemmar och med bankfrågor och landsbygdens finansiella infrastruktur som ett viktigt arbetsområde.

Kommuner är viktiga affärspartners för alla banker och PRO Frykeruds initiativ förtjänar att prövas även i andra kommuner.

Därför är det viktigt att många fler PRO-avdelningar och andra organisationer med runt om i landet med samma målsättning tar motsvarande initiativ i hemkommunerna.

Bengt Carlstedt

PRO Frykerud

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons