Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandy är en liten lokal sport

Häromdagen fick vi ta del av signaturen Heja Bollnäs personliga uppfattning om bandyn och skribenten redovisade dessutom vad några reportrar på andra tidningar tyckte om bandy och hur stort det var med publiksiffror och allt.

Annons

Aningen vinklad insändare (som sig bör) men sanningen överensstämmer dåligt. Enligt senaste officiella statistik på genomförda säsonger så är herrbandyns elitserie den sjunde största "publikserien" i landet. Bandyn blev slagen bland annat av fotbollens och ishockeyns andraligor (superettan och hockeyallsvenskan). Bandyn blir också utklassad i antalet åskådare av speedway. Då, före årets säsong, var bandyn fjärde största publikserie av vinteridrotterna.

Det är möjligt att bandyn – just nu – tack vare att publikmässigt starka lag gått upp i elitserien och publikmässigt svaga lag ramlat ur har fått något höjda publiksiffror i snitt. Detta kan ju dock variera från år till år på serieutfallet.

Bandy är en liten idrott som spelas regionalt i två länder. Det är därför som Bollnäs har så många finska spelare. Bandy är stort publikmässigt i Bollnäs och hela södra Hälsingland för att vi inte har någon annan elitlagsport här. Lagpingisen i Söderhamn får ursäkta.

Till saken hör att Bollnäs GIF Bandy sett till antalet utövare och aktivitetstillfällen (baserat på Hälsinglands Idrottsförbunds statistik) är Bollnäs åttonde största förening. Långt efter fotbollsklubben och ridklubben och även distanserade av ytterligare sex föreningar. Bandy är en liten idrott, även i Bollnäs.

Sanningen är dock att det finns några duktiga lag i området (mest för att det knappt finns några bandylag alls...) och det skapar ett intresse lokalt. Heja Bollnäs försök att hävda bandyns storhet är dock kraftigt överdrivet.

Lycka till Bollnäs!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons