Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakåtsträvande beslut

Återigen har Söderhamns kommun och dess maktelit gjort ett politiskt självmål som håller på med könsdiskriminering, att endast kvinnor ska få bada under vissa tider med hänvisning till religiösa skäl.

Annons

Återigen har Söderhamns kommun och dess maktelit gjort ett politiskt självmål som håller på med könsdiskriminering, att endast kvinnor ska få bada under vissa tider med hänvisning till religiösa skäl.

Vi har religionsfrihet i Sverige vilket är bra. Det innebär dock inte att vi ska vika undan för dem som vill utöva något som helst förtryck, vilket jag anser att detta beslut med särskilda badtider är.

Söderhamns kommun ger männen rätt att inte låta sina kvinnor beblanda sig med svenska kvinnor och män. Ska vi kunna leva tillsammans så måste vi acceptera de regler som gäller i det land vi bor. Det kan man göra utan att religionen åsidosätts.

Risken finns att de kvinnor som i dag faktiskt får gå och bada för sina män kan bli hänvisade till den badtid, som gäller enbart kvinnor. Vad har vi vunnit då? Ska vi inrätta särskilda badtider för andra grupper med "särintressen"? Blir det bara kvinnlig personal också? Vad är nästa steg i denna särbehandling? Pojk- och flickskola? Plank på badstränder för att separera kvinnor och män? Skilda gympatider etcetera?

Tjejtaxa, vilket innebar att tjejer fick åka taxi till ett lägre pris, avskaffades i Sverige den 1 juli 2005 eftersom den ansågs vara könsdiskriminerande. Frisörer får heller inte längre dela upp priser i dam- och herrklippning då det bryter mot förbudet i lagen om diskriminering.

Enligt 9 § lag om förbud mot diskriminering (2003:307) är diskriminering som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder förbjuden vid yrkesmässigt tillhandahållande av varor, tjänster eller bostäder. Söderhamns kommun bryter därmed mot lagstiftningen.

Tycker makteliten i Söderhamn att brottslagstiftningen bör tillåta ”hedersmord” också av religiösa skäl? De flesta hedersmord begås i muslimska länder enligt Amnesty. Är det något som samhället ska tolerera och acceptera bara för att det hör till vissa invandrargruppers ”kultur”?

Riv upp det illegala beslutet omgående och lägg det var det hör hemma nämligen i papperskorgen. Att bidra till att könssegregeringen fortsätter är inte utveckling. Dessutom ska inte politiker bestämma allt, som att kvinnor ska ha särskilda badtider. Det är inte utveckling för samhället. Det är här är att gå tillbaka flera hundra år i tiden.

FA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons