Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckpark och seminarier

Jag håller helt med Jörn Delvert, Söderhamn (19/1) om att den visionäre och initiativrike läkaren Abraham Bäck, född i Söderhamn (1713–1795), bör hedras på något sätt.

Annons

Jag tror också att Abraham Bäck säkert velat satsa på till exempel mindre barngrupper i förskolan och större personaltäthet i skolorna. Jag tror också att han önskat en tillgång till en stimulerande miljö i såväl förskola som skola och en mindre ekonomisk och social segregering som förbättrat barnens chanser till en god hälsa. Dessutom att barn och ungdom får tillgång till bra fritidsaktiviteter och kultur.

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden har diskuterat frågan om en eventuell staty och/eller park/plats i folkhälsans tecken. Nämnden föreslår att en park/plats upprättas i folkhälsans tecken till "folkhälsans fader", Abraham Bäcks minne. Folkhälsan ska alltså stå i fokus genom fysisk aktivitet och konstnärliga uttryck.

Vi (Magnus Svensson och undertecknad) som tog initiativet till att hedra 300-årsminnet av Abraham Bäck på något sätt har under resans gång diskuterat med KUS-nämnden och tycker att förslaget är bra.

Eftersom en park är en viktig del av stadsrummet bör en anpassning kring placeringen ske med respekt för stadens övriga element och miljö. Om det nu blir en park får unga, barn och alla andra möjlighet till olika aktiviteter.

Att 300-årsminnes av Abraham Bäck kommer att firas i Söderhamn under 2013 hoppas vi verkligen på. Vi rekommenderar att det även blir föreläsningar och seminarier som kanske lockar en del folk till kommunen.

Det är mycket trevligt att engagemanget runt Abraham Bäcks 300-årsminne är stort runt om i hela landet.

Frågan ligger nu hos kommunstyrelsen för beslut.

Jan-Eric Berger (C)

kultur och skolpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons