Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslutad uranletning – för den här gången?

Mineralbolaget har kastat in handduken! Uttrycket är faktiskt passande då uranprospekteringen som pågår för fullt i svenska skogar och berg väcker mycket ont blod hos lokalbefolkningen.

Annons

Folk blir helt enkelt förbannade, tar strid och protesterar mot övermakten genom att ta reda på vad uranbrytning och dess ohyggliga konsekvenser innebär. På det sättet kan man hålla känslan av maktlöshet något så när i schack.

I Hälsingland har under de senaste sex åren Mineralbolaget i Stockholm AB oroat människorna i Nianfors i Hudiksvalls kommun, Ljusdal och Ovanåker med sin jakt efter uran.

Eftersom undersökningstillstånd hanteras som varor som kan köpas och säljas så köpte Mineralbolaget tillstånden från ett par andra bolag för några år sedan då spotmarknadspriset på uran var mycket högt. Men nu när priset sjunkit rejält har intresset också svalnat. Det konstant relativt låga priset från hösten 2011 tros bland annat hänga samman med kärnkraftkatastrofen i Fukushima.

Så nu har Mineralbolaget sagt hejdå till de sista av sina tolv undersökningsområden i Hälsingland, nämligen Stugberget och Losjön i Ovanåker och Majsaberget nr 2 i Nianfors. Endast ett tillstånd i Nianfors har bolaget kvar till november, men troligen lämnar man även det.

De flesta kommuner som drabbats av uranletare meddelar inkräktarna att man kommer att lägga in sitt veto i händelse av en ansökan om att få börja bryta uran.

Men det är ingenting som bekymrar de nästan 50 företag som trots det letar och borrar och hoppas på högre priser. De lägger ned enorma summor på sitt lycksökeri då man vet att politiska majoriteter skiftar och vissa politiker kan man alltid övertala.

Vi kommer aldrig att kunna känna oss säkra om att slippa uranbrytning i vårt land innan vi fått en lag som förbjuder uranbrytning. Miljöpartiet har motionerat om det i Sveriges riksdag år efter år men allianspartierna röstar alltid nej till det. Centern förklarar dock varje gång att man menar ja men säger nej. De vet mycket väl att det blir majoritet för ett förbud mot uranbrytning om de röstar efter sin övertygelse. Eller är de inte så övertygade?

Birgitta Ohlsson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons