Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att trycka ner sjuka hjälper ingen framåt

Nyheterna den 18 oktober innehöll uppgifter om att AFA, som administrerar avtalsförsäkringar, har en stor summa i vinstöverskott och att pengarna ska fördelas ut till kommunerna. Positivt kan tyckas, men dessa försäkringspengar skulle tillfallit de som drabbats av sjukdom och därför har väldigt liten inkomst.

Annons

De har i dagens läge svårt att till och med få råd att ta sig till sjukvården då det kan innebära långa resor för svåra och ovanliga diagnoser, olika hjälpmedel och mediciner som ger kostnader och där inte alla ryms inom högkostnadskortet. Nu ska pengarna användas bland annat till att dela ut bonuspengar till anställda.

Alltså man tar från dem som är sjuka, med dålig livskvalitet och svag ekonomi, och ger till dem som är friska och kan arbeta.

Tänk er själva att ni blir sjuka och rätten till viss ersättning genom försäkringar som AFA eller FK läggs på hög genom att reglerna om vilken ersättningsform du får har ändrats. Har man sjukpenning får man inte ta del av till exempel arbetsskadeförsäkringen det vill säga livränta. För att få ut livränta måste man få sjukersättning och för att få sjukersättning så ska det vara bestämt att du aldrig mer kan arbeta. Även arbetsskadeförsäkringen går med vinst på de drabbades bekostnad. Rörigt och underligt, eller hur?!

Att bli sjuk och lära sig leva med kronisk sjukdom är fruktansvärt jobbigt och hela familjen drabbas både av förändrad livskvalitet samt ekonomisk otrygghet. Sjukdom är inte lathetsyndrom! Vid sjukdom får man kämpa och lida. Men i Sverige 2012 ska man straffas av alla inblandade instanser. Om vården ej fungerar som den ska så är det den sjuke som bestraffas både ekonomiskt, med tidsfördröjning för återfriskande och med fortsatt lidande. Rehabiliteringskedjan är en kedja som innebär nedtrappning av inkomstbidrag och samhällsnerflyttning, den har inget som helst med rehabilitering av arbetsförmågan att göra!

Stärk den sjuke med stöd, behandling och rätt ersättning så att det går att leva ett normalt liv och ge riktig rehabilitering så ska ni se att fler kommer ut i arbete igen. Det måste tyvärr accepteras att vi aldrig kommer att ha ett samhälle utan sjukdom. Att trycka ner och pressa sjuka människor hjälper ingen framåt. Det är skamligt att politiker "roffar" åt sig hutlösa summor av skattebetalarnas pengar då den som drabbats av sjukdom samtidigt ses som en parasit som bör utrotas för samhällets bästa. Sjukdomssituationen är inget val. Man vill inget annat än att bli frisk.

Gör om och gör rätt! Nästa gång kanske det är just du som drabbats av sjukdom!

Länge leve Robin Hood

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons