Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att tänka innan man talar

Förslaget till nytt idéprogram för Centern har skapat många diskussioner.

Annons

Tyvärr har de förts på temat "tänka fritt är bra, tänka rätt är bättre". Man har hånat förslagen i stället för att fundera över vilken tanken bakom är. Även jag har kritiska synpunkter på programmet men vill ändå försöka förstå innan jag förkastar.

Det finns både randiga och rutiga skäl till varför vi inte tillåter månggifte eller har vidöppna gränser. Full och obegränsad frihet övergår lätt i anarki. För att vi inte ska skada varandra har vi vissa skrivna och oskrivna regler som vi försöker hålla oss till. Det så kallade samhällskontraktet.

Men det ska inte hindra oss från att ta upp och titta på dessa regler för att avgöra om de fortfarande är vettiga. Då måste vi ställa de grundläggande frågorna. Jag ställer frågor kring några av de mest debatterade inslagen i programmet utan att för den delen ta ställning.

Månggifte: Det finns ingen lag som begränsar hur många kärleksrelationer vi har eller hur många man är sambo med. Varför finns det då en lag mot hur många man får vara gift med? Handlar det bara om juridik eller är det en kvarleva från den tid då familjeliv utan äktenskap var otänkbart?

Arvsrätten: Varför ska staten lägga sig i hur du ska fördela arvet efter dig? Även om barnen är otrevliga oduglingar som inte gjort sig förtjänta av en enda svensk ett-öring tvingar staten dig att ge dem hälften av allt det du äger genom den så kallade laglotten. Varför då?

Öppna gränser: Den fråga som i dessa tider upprört mest. Centern hävdar alla människors lika rätt och värde. Men kan man hävda allas lika rätt och värde och samtidigt sätta begränsningar? Blir inte det som att säga att alla är vi jämlika, men några lite mer?

Du vill säkert ha rätten och möjligheten att leva var du vill. Borde då inte andra ha samma rätt? De som hävdar att landets gränser bör stängas på grund av hotet mot det svenska kulturarvet borde i konsekvensens namn även stoppa utvandringen. Om vi är rädda för invandrade böneutropare så borde vi även skydda världen mot svenskar som släpar surströmmingsburkar, knätofsar och midsommarstänger runt världen. Till exempel Hollywood skulle nog glädjas om de slapp en och annan invandrad arbetsskygg svensk fru.

Detta är mina funderingar när jag tänkt efter lite.

Nils Erik Falk, Spjälkaberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons