Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att skruva på sanningen

Bengt Bengtsson frågar sig hur mycket energi vi behöver och raljerar över ”sanningssägare” i vindkraftdebatten (4/6).

Annons

Skribenten använder icke sanna uppgifter för att stödja sina argument för att bygga vindkraft. Visst är det besvärligt med sanning, det är mycket enklare om man kan lämna uppgifter som stödjer det egna syftet.

Eller ska vi hålla oss till den trista sanningen i samtalet om energi, el och vindkraft?

Tvärtemot vad insändarskribenten skriver så har inte energiförbrukningen ”ökat kraftigt” i landet. Under de senast 30 åren har energibehovet inte ökat alls trots befolkningsökning och större industriproduktion. ”Mycket av Sveriges industriproduktion har lagts ner” är alltså ett annat felaktigt påstående. Källa: Ekonomifakta.

Dessutom är det lätt att konstatera i all statistik att Sverige inte har ett ökande elbehov. Under nära 20 år är det oförändrat.

Vi har en kraftig överproduktion av el och vi exporterar el, tyvärr subventionerad av svenska hushåll. Varför?

Vårt elläge ger oss många positiva möjligheter. Bland annat möjlighet avveckla kärnkraften på ett balanserat sätt. Att sänka transportsektorns koldioxidutsläpp är kanske mest angeläget. Där borde vi använda vårt elöverskott i stället för export.

Så, varför använda vår natur till att bygga vindkraft när elen inte behövs?

Ja, men koldioxidhalten då?

Vi har ingen sådan eltillverkning i landet, mest beroende på att nästan allt forsande vatten används för elproduktion. Tyvärr har vattenkraften en onödig miljöpåverkan beroende på slappa lagar och giriga kraftbolag som utnyttjar detta.

Låt oss fortsätt att spara el och låt oss syna ”sanningarna” från exploatörer och ”intressenter” vars enda syfte är att utnyttja det Klondyke vindkraften blivit!

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons