Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artrosvården i länet behöver mer resurser

Antalet patienter som drabbas av artros blir allt fler. Kunskapen om att det finns hjälp att få i en artrosskola ökar också, men en majoritet av länets patienter riskerar att bli utan plats på artrosskolan.

Annons

Under de kommande fem åren väntas nämligen cirka 9 556 gävleborgare söka vård för artros. Enligt vår statistik är i dag den samlade kapaciteten på länets tio artrosskolor omkring 700 per år. Det behövs mer resurser till artrosvården i Gävleborg.

Artros är en sjukdom som drabbar leder. En nyligen genomförd Sifoundersökning visar att fyra av tio över 45 år tror att artros är förslitning. Endast 39 procent känner till att artros är en ledsjukdom.

Artros kan inte botas, men besvären kan lindras och förebyggas genom rätt kunskap, viktminskning och anpassad träning. Det finns hjälp att få vid de tio vårdenheter i länet som erbjuder artrosskola. Där får patienterna lära sig mer om vad artros är, tänkbara riskfaktorer, tillgänglig behandling och egenvårdstips.

Artrosskolan har god effekt, är kostnadseffektiv och sparar både individers lidande och samhällets pengar på sikt. Genom att varje vårdenhet rapporterar in och följer upp resultaten av artrosskolorna i BOA-registret, som är ett Nationellt Kvalitetsregister, kan vi lära oss mer om optimal behandling av artros. En god början är dock att se till att alla som behöver få artrosskolans hjälp i Gävleborg också kan få det.

Förkortningen BOA står för Bättre Omhändertagande av patienter med Artros. Det är ett nationellt initiativ med tre verksamhetsinriktningar: Utbildning av patienter (artrosskola), utbildning av sjukvården och ett Nationellt Kvalitetsregister som syftar till förbättringsarbete och verksamhetsuppföljning inom artrossjukvården samt forskning inom artros.

Carina Thorstensson, sjukgymnast, medicine doktor och registeransvarig för BOA-registret

Leif Dahlberg, överläkare, professor ortopedkliniken vid Skånes Universitetssjukhus och registeransvarig för BOA-registret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons