Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Argument för vindkraft håller inte

I onsdagens tidning hyllar Hans Degerman Tyskland som varande ett föredöme i det globala miljöarbetet. Även om Tysklands satsning på solenergiforskning är mycket glädjande så är Tysklands roll i de globala utsläppen inte lika smickrande.

Annons

Tyskland är nummer sex på den globala utsläppslistan beroende på att man till 60 procent av energiproduktionen använder gas, olja och det extremt smutsiga kolet.

Resultatet är att man under 2008–2010 släppte ut 20 gånger så mycket koldioxid per producerad kWh som Sverige. Sverige släppte under motsvarande period ut 22 gram koldioxid per kWh och Tyskland släppte ut 468 gram per kWh. Tysklands totala elproduktion är ju dessutom också mycket stor jämfört med med Sverige.

Man har ju också beslutat att med omedelbar verkan stänga alla kärnkraft i Tyskland med konsekvensen att utsläppen av koldioxid kommer att öka kraftigt!

Detta i ett läge när det största omedelbara hotet mot mänskligheten är konsekvenserna av utsläppen av växthusgaser. Den nyligen släppta rapporten från världsbanken som varnar för fyra graders temperaturökning under detta århundrade har ju också satt i gång katastroflarmen på många håll. Ur miljösynpunkt hade det kanske varit mer ansvarsfullt att behålla kärnkraften, stänga kolkraften och kraftigt satsa på en lösning av storskalig solenergiproduktion för att sedan stänga kärnkraft och andra energikällor.

Tysklands beslut om stängning av kärnkraften och en fortsatt satsning på kolkraften, verkar dessutom mest vara fattat på populistiska grunder och med den viktigaste målsättning att fru Merkel skall bli omvald.

Här finns ju också en parallell till Sverige och den okritiska (hysteriska) utbyggnaden av vindkraften i Sverige.

Vetenskapsakademiens Energiutskott riktade nyligen skarp kritik mot den nuvarande snabba utbyggnaden av vindkraften. Den är "…överdimensionerad och obegriplig…" säger man. Vi har ett långsiktigt överskott av el – lägg i stället vindkraftmiljarderna på att sänka transportsektorns utsläpp som utgör 30 procent av våra utsläpp och är i stort sett ännu helt fossilbränslebaserat. Ett vanligt argument från vindkraftförespråkarna är att vindkraften ska ersätta fossilbaserad energiproduktion – i Sverige sker ju elproduktionen helt dominerande med kärnkraft och vattenkraft samt numera lite vindkraft.

Fortsätter denna vindkraftsutbyggnad så har vi snart kanske bara i Hälsingland 1 200 stycken 150 meter höga vindkraftverk stående runt på våra blånande åsar – en i mitt tycke fruktansvärd miljöförstöring och ett enormt slöseri med vår natur. En natur viktig för oss själva och som är mycket attraktiv för resten av Europa och som långsiktigt skulle kunna generera pengar och verksamhet hos oss utan att förstöra vår natur.

Vad gör vi om 20 år med allt detta skrot, alla betongfundament vägar, nedgrävda kablar och så vidare? Ingrepp i naturen som kanske är helt onödiga!

Kjell Hedlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons