Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenan en privat angelägenhet

/

Den 8 maj kunde vi läsa i Kuriren att en eventuell ny bandyhall på Hällåsen beräknas kosta 55 miljoner. Årlig underhållskostnad beräknas till 5 miljoner, som kommunen ska stå för. Kommunen betalar för närvarande 3 miljoner för Hällåsen årligen. Skattebetalarna kommer att belastas med 5 miljoner årligen framöver för Hällåsen.

Annons

Där framgår att finansieringen ska se ut så här: Arena lånar 27 miljoner. Man vill kommunen går in med 15 miljoner. 10 miljoner i sålda aktier. Summa: 52 miljoner.

Man betonar att detta är en investering för framtiden! Visst kan det vara så, men är det verkligen detta som vi ska satsa våra skattepengar på, före andra behov som bättre sjukvård, äldrevård, skola, barnomsorg, skärgården, landsbygden med mera? Skulle inte det vara bättre för vår kommun, att kunna bli mer tilltalande, för att få fler att flytta hit, vilket skulle öka skatteintäkterna och välfärden och framtiden?

För inte alltför många år sedan, när industrierna och flyget fanns kvar i kommunen var vi omkring 33 000 invånare. Nu är vi omkring 23 000 personer, och hur många blir vi 2015? Arenabygget är knappast en kommunal angelägenhet och kommunen betalar redan i dagsläget 3 miljoner för utomhusarenan.

Det finns många frågetecken kring arenabygget. Framtiden är mycket oviss för många kommuner med vikande befolkningsunderlag och stor arbetslöshet, samtidigt som idrotten kräver stora resurser för utövare på elitnivå. Det är naturligtvis ett stort bekymmer för kommuner, som inte ens har pengar till mycket viktiga områden. Man frågar sig hur ska då vår kommun ha råd att satsa 15 miljoner och dessutom 5 miljoner i årlig driftkostnad? Det måste väl betraktas som ett riskprojekt. Hur många publikdragande bandymatcher kan det bli per säsong? Förmodligen kommer biljetterna att bli dyrare i den nya arenan, och även för andra utövare.

Färre invånare ska då stå för kostnaden på 5 miljoner årligen. Huvudsakligen kommer hallen att användas av pojkar. Flickorna har endast ridhuset, och det är självfinansierat, så kommunen har inga ekonomiska förpliktelser där. Och alla flickor är kanske inte intresserade av ridning. Solidaritet mot ungdomen?

Biljetterna kommer kanske att kosta mycket, om det inte att blir fullsatt arena varje gång. Blir det en minskad befolkning och en stor del arbetslös ungdom i Söderhamn, som är så bandyintresserade, och har råd att betala detta, för att se Broberg spela? Och hur länge kan man räkna med att Broberg kommer att vara ett topplag, som är intressant och publikdragande?

Jag hoppas verkligen att kommunen lyckas vända den negativa befolkningsutvecklingen som skulle ge ökade skatteintäkter till välfärden.

Beträffande arenabygget tycker jag att det är en privat angelägenhet. Jag hoppas att de ansvariga tänker igenom beslutet noga, innan man dunkar klubban i bordet.

Stig Söderlund, pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons