Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Söderhamn något att ha?

Apropå Kurirens häpnadsväckande reportage i torsdagens tidning.

Annons

Och förutsatt att inte alltsammans är ett stort skämt... Och bortsett från att vi inte fick veta kommunarkivets argument för att strunta i Söderhamns stadsprivilegier från år 1620. Respekt, kommunen, respekt!

Kom igen, visa lite aktning och vördnad för Söderhamns historia. Låt inte privilegierna ligga och mögla i Ann-Sofie Jönssons skåp hemma i Bollnäs. (Håll med om att det skär i hjärtat vid blotta tanken.) Slå henne i stället en pling och fråga hovsamt om ni får arrangera ytterligare en besiktning av dokumenten i fråga, av någon lämplig antikvarie. Auktionsförrättare i all ära, men deras uppdrag är ju i första hand kommersiellt.

Är papperen äkta, lägg då upp en rimlig summa till Ann-Sofie för hennes kulturbevarande insats. Ställ sedan ut dokumenten i en glasmonter i museet. Absolut inte i rådhuset. Det vet man aldrig vad som skulle hända med Gustav II Adolfs namnteckning i händerna på en eventuell framtida borgerlig allians. Sälj till lägstbjudande!

Hur fattiga vi än är, nog har vi råd med våra egna stadsrättigheter!?

Jag kan på rak arm räkna upp en hel rad pengakrävande projekt som kunde bantas ned en smula till förmån för det mer abstrakta projektet Staden i sig. Är den något att ha? Är vi stolta över den och dess historia? Vill vi den ska fortsätta leva?

Dock avstår jag från att exemplifiera för att inte väcka alltför mycket ont blod.

Stadsdokumenten lär ni få för en struntsumma. Då skulle krisdrabbade Rustkammaren bli dyrare att slanta upp för. Som kommunalrådet Lindestam säger i Kuriren: ”En halv miljon är mycket för ett tak och inte precis vad en kommun ska ägna sig åt”. Å andra sidan anser kommunen också att: ”Byggnaden är ett av de få bevarade 1700-talshusen i Söderhamn. Med det valmade taket, den höga stenfoten och de vackra proportionerna utgör den ett värdefullt inslag av äldre tiders arkitektur i staden”. Inhämtat på kommunens egen nätsida.

Frågan är, vem ska ägna sig åt Rustkammarens tak? Olof Johansson?

Visst finns det många tomma lokaler i Söderhamn. Men de användes inte som vapenmagasin på 1700-talet, de har inga valmade tak eller höga stenfötter och frågan är om de utgör värdefulla inslag av äldre tiders arkitektur. Jag tycker vi har råd med Rustkammaren också, så helt ur led i tiden är jag!

Barbro Rabenius, Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons