Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Är Nordanstig inte en miljömedveten kommun?”

/

Varför går inte kommunen i spetsen för sitt miljötänk? undrar ”Granskaren” som får Svar direkt av Mats Widoff.

Annons

Är Nordanstig inte en miljömedveten kommun? Man kan undra, eftersom kommunen inte under sin tid som fastighetsägare i Sörfjärden löst vatten- och avloppsfrågan för sin fastighet, trots att området är att betrakta som extra skyddsvärt när det gäller dessa frågor.

Är anslutningsavgiften för hög? Vi vanliga fastighetsägare ska ju ha råd att värna miljön. När man nu säljer fastigheten så påpekar man att det kostar 150 000 x 2 att ansluta vatten och avlopp till fastigheten, en kostnad som tippas över på eventuell ny fastighetsägare.

Eller tänker kommunens miljönämnd godkänna nuvarande lösning även med en annan fastighetsägare? Det är nämligen så att kommunen ska godkänna eventuell ny ägare innan köpet slutförs. Betyder det större krav i detta godkännande, än kommunen ställde på sig själv i sina åtaganden som tidigare ägare vad gäller skötsel och vatten/avloppsanslutning? Då ser det väldigt illa ut, för om skötsel och anslutningskostnader är för höga i nuvarande ägarform, så är de oöverstigliga för den enskilde. Till sist: Varför går inte kommunen i spetsen för sitt miljötänk? Det är inte mer begärt av er, än vad ni begär av oss!

Granskaren

Svar direkt

Hur det så kallade Rosa huset ska användas i framtiden har inte varit helt klart. Nu finns ett beslut om att sälja huset via öppen budgivning.

Det är riktigt att fastigheten - liksom andra i området - ännu inte är ansluten till det nya va-nätet som ska vara i drift i höst. Däremot ligger Rosa huset inom det område i Sörfjärden där anslutning kommer att krävas.

Den sammanlagda avgiften för anslutningen är 150 000 kronor. Kommunen förväntar sig att en ny ägare står för kostnaden, men också att kravet avspeglar sig i nivån på de bud som kommer in.

Inget är förstås så bra att det inte kan bli bättre, men i Nordanstigs kommuns verksamheter arbetar vi målmedvetet för miljön. Vi blir nu till exempel medlemmar i Sveriges Ekokommuner, miljöanpassar återvinningen, investerar i energibesparingsåtgärder, laddstolpar och mobil samåkning. Vi är också en av de kommuner i landet som kommit långt i vår klimatanpassning. Vi satsar också på miljön genom det nya va-nätet i Sörfjärden.

Mats Widoff

chef teknik & hållbarhet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons