Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är lärarna tärande?

Vi kunde läsa i Hudiksvalls Tidning häromdagen att kommunen beklagar sig över att nu kommer lärarnas löner att kosta nio miljoner mer än budgeterat.

Annons

Man kan fråga sig hur man ska ställa sig inför detta faktum.

Är det lärarna som ska ha dåligt samvete för att de blivit ännu mer tärande för verksamheten? Som ordförande för Lärarförbundet har jag flera gånger ifrågasatt den låga budgeteringen för löneökningar, när arbetsgivaren upplysts om, och också varit väl medveten om, att i den avtalsrörelse som varit, så har kraven på höjda löner varit stora. Man borde alltså ha förutsett detta.

Det är sant att egentligen har inte Sverige råd att betala sina lärare, som är högutbildade med många år vid högskola/universitet innan examen. Men om vi nu ska vara riktigt ärliga och granska hur det förhåller sig i Hudiksvall jämfört med andra kommuner i Sverige, så gäller följande: Lönerna i Hudiksvalls kommun ligger cirka 2 000 kronor lägre än snittlönerna i riket totalt. Det finns alltså kommuner som i snitt ligger 3 000 och 4 000 kronor högre också!

Det betyder att den löneökning, som nu kommer för Hudiksvalls lärare inte ens kommer i närheten av vad de flesta andra kommuner redan betalat sina lärare i flera år! Man kan misstänka att utbildning och skola inte rankas särskilt högt i Hudiksvalls kommun. Så det är inte så konstigt att mer än hälften av kommunens lärare överväger att byta arbete helt och hållet.

Kan lärare verkligen anses vara tärande, då denna yrkeskategori lägger grunden för all välfärd och ekonomisk utveckling genom att utbilda de som ska driva landet? Dags för omprioriteringar!

Elisabeth Swedman

ordförande

Lärarförbundet i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons