Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är inte M ett landsbygdsparti?

Ett fungerande utjämningssystem är av avgörande betydelse för att kommunerna och landstingen ska ges likvärdiga ekonomiska förutsättningar att bedriva sin verksamhet.

Annons

För ett år sedan föreslog en enig parlamentarisk utredning förändringar av det kommunala skatteutjämningssystemet. Kommittén föreslog förändringar både i inkomst- och kostnadsutjämningen, med förslag till införande den 1 januari 2013. Den parlamentariska utredningen presenterade, efter flera kompromisser, ett enhälligt förslag. Ändå har ingenting hänt sedan dess. Nu har statsrådet och moderaten Peter Norman tydliggjort att det skjuts på obestämd framtid.

Kostnadsutjämningssystemet, främst för förskolan, måste göras om. Beräkningsgrunderna är föråldrade och leder till stora orättvisor. Rika kommuner överkompenseras på grund av antaganden om hur många barn som nyttjar barnomsorgen.

Moderaterna har bromsat förslaget om förändring eftersom de inte vill stöta sig med sina partikamrater i rika kommuner

I HT kunde vi tidigare i år läsa att regeringens senfärdighet med att införa det nya skatteutjämningssystemet kan leda till förluster för Hudiksvalls kommun om 18 miljoner kronor och för Nordanstigs del om 17 miljoner kronor. För våra kommuner är det stora summor.

Den moderatledda alliansregeringen visar inget intresse av reformer som skulle vara till fördel för glesbygdslänen, tvärtom. Vad hände med Moderaternas senaste utspel, att vara det nya landsbygdpartiet?

Per Svedberg (S) riksdagsledamot

Monica Olsson (S) kommunalråd Nordanstig

Mikael Löthstam (S) oppositionsråd Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons