Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är inte detta miljöpåverkan?

Med anledning av Gunnar Dahlbergs faktainlägg om vindkraftens ekonomiska problem som emellertid kommer att lösas genom framtida eltaxehöjningar och försäljning av el till EU får undertecknad framföra följande.

Annons

Det är tragiskt att bevittna det politiska kaos och oförmågan att åstadkomma en vindkraftsplan i vår kommun.

Energimyndigheten har nu ovanpå allt meddelat att Järnblästen inte längre är ett riksintresseområde. Man har tröttnat på kommunens inkompetens samtidigt som det antagligen saknas tekniska indockningsmöjligheter av producerad el.

Kommunen måste nu också återlämna 865 000 kronor i statsbidrag för en utebliven vindkraftsplan. De politiker som lyckats åstadkomma allt detta måste för demokratins och de små skattebetalarnas skull om två år avkrävas ett politiskt pris.

I kommunens yttrande till bolaget Eolus miljöanmälan om uppförande av 3x150 meter höga vindkraftverk på Vallaåsen fastnar man för texten "projektet innebär inte någon allvarlig miljöstörning eller miljöpåverkan". Jag vill då passa på att citera text från den av kommunen och kommunfullmäktige antagna naturvårdsplanen där Vallavallen och områden runt om ingår som skyddsvärd biotop. Naturvårdsplanen har enligt kommunen upprättats för att delge myndigheter, markägare och övriga information om kommunens syn på biologisk mångfald och skyddsvärda områden i kommunen och de hot som föreligger från bland annat skogsbruk och kalhyggen.

Jag måste ju säga att är inte detta gigantiska Vallaåsprojekt med 3x150 meter höga vindkraftverk, 3 kilometer nya vägar runt och upp till åsen, 3x400 kvadratmeter byggyta, 3x800 kvadratmeter kranplatser, 12 500 ton vägmaterial, en miljöpåverkan på Vallaåsen då har jag tyvärr inte förstått definitionen miljöpåverkan.

En enig byggnadsnämnd har tidigare avslagit projektet men på grund av avsaknaden av en vindkraftsplan tvingas man nu återuppta ärendet och ansökan på grund av en lag som alliansens näringsminister stiftade att företag och enskilda markägare har rätt att bygga vindkraft där man önskar.

Jag är oerhört frustrerad över den politiska avsaknaden av miljövärnandet av våra för medborgarna så viktiga naturmiljövärden. Byggnadsnämnden har nu chansen att visa att det fortfarande finns kurage i ärendet.

Miljövän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons