Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det suspekt att värna om jobben?

Med sarkastiska religiösa metaforer som inga andra än vi kristdemokrater skulle utsättas för, fortsätter Bengt Gill och Hans Bovin att ifrågasätta våra bevekelsegrunder varför vi förespråkar en vindkraftetablering värd namnet.

Annons

Vi tillstår gärna att en påverkad landskapsbild inte är okomplicerat för någon av oss, men ingen kan ta ifrån oss att vi trots detta tar ställning för människor i länder som redan i dag drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter och menar att vi måste göra det lilla vi kan för åstadkomma en långsiktig klimatstabilisering.

Men detta hindrar oss inte att även väga in mer närliggande effekter som nya arbetstillfällen och bygdepengar för landsbygdsutveckling. Sedan när betraktas det som suspekt att arbeta för fler jobb och nya möjligheter att få i gång en dynamisk landsbygdsutveckling? För oss kristdemokrater är detta viktiga mål. För att ytterligare öka den lokala nyttan är det viktigt att bolagen även öppnar för lokalt delägande av vindkraftverk.

Gill och Bovin undrar om inte de områden som kommunen släppt till för vindkraft räcker för att fylla riksdagens mål. Jo, visst skulle det räcka om det vore ekonomiskt försvarbart och praktiskt möjligt att etablera sig på de platser som erbjöds. Vill vi inte att utvecklingen ska stagnera kan vi inte först blockera i princip alla utpekade riksintresseområden för landbaserat vindbruk och sedan erbjuda några isolerade enklaver och områden som aldrig varit aktuella på grund av sämre vindförhållanden. Den havsbaserade vindkraften är ingen av oss emot, men det är allmänt känt att det är mycket svårare och kostsammare att bygga till havs vilket leder till sämre lönsamhet och dyrare el.

När det gäller omfattningen och placeringen av vindkraftverken så måste naturligtvis varje kommun ta sitt ansvar och miljöpröva varje enskilt verk. Därför kan det finnas sakliga skäl att avstyra ett antal verk. Men ska vi ta ett gemensamt ansvar i det globala miljö- och klimatarbetet, så anser vi kristdemokrater att vi måste ha ett betydligt positivare ingångsvärde till vindkraften än vad Gill och Bovin företräder.

Kent Sjöberg Norrbo (KD) gruppledare Hudiksvall, Olle Persson Norrala (KD) gruppledare Söderhamn, Bertil Eriksson Edsbyn (KD) gruppledare Ovanåker, Anders Bergsten Rengsjö (KD) gruppledare Bollnäs, Maria Karström, Gnarp (KD) gruppledare Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons