Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen tillåts tyngre lastbilar i Gävleborg

/

Genom att sänka transportkostnaderna för den viktiga skogsindustrin stärks konkurrenskraften samtidigt som fler jobb kan växa till, skriver Jessica Rosencrantz (M) och Lars Beckman (M).

Annons

Vägnätet i Gävleborgs län kommer inom kort att öppnas för tyngre lastbilar på upp till 74 ton. Det innebär att vägtransporterna både blir billigare och mer klimatsmarta. Moderaterna har drivit frågan om tyngre lastbilar länge och vi är nöjda över att en majoritet i Sveriges riksdag nu håller med oss. Vi förväntar oss även att regeringen följer riksdagens vilja.

Redan för fyra år sedan öppnade Finland hela sitt vägnät för tyngre lastbilar. Det har gett goda resultat och har stärkt den finländska skogsindustrins konkurrenskraft. Att Sverige nu följer efter är helt nödvändigt för att säkra jobb och tillväxt.

I Gävleborgs län bidrar skogsindustrin med många värdefulla jobb i vår viktiga skogsindustri som Holmen Billerud-Korsnäs Stora Enso och alla deras underentreprenörer. Genom att sänka transportkostnaderna för en så viktig industri stärks konkurrenskraften samtidigt som fler jobb kan växa till. Moderaterna kommer alltid att prioritera jobben i Sverige. Därför för vi konsekvent en politik för att förbättra företagsklimatet i hela landet. Det behövs för att nå vårt ambitiösa mål om en halv miljon nya jobb fram till år 2025.

Trots att tyngre lastbilar både stärker svensk konkurrenskraft och minskar utsläppen från vägtrafiken har reformen motarbetats av regeringen. Störst har motståndet varit inom Miljöpartiet som konsekvent motarbetar alla typer av vägtransporter. Det trots att studier visar att bränsleförbrukningen minskar med tio procent per ton med tyngre lastbilar. Miljöpartiets inflytande över svensk transportpolitik är skadligt.

Regeringens motstånd mot tyngre lastbilar är bara ett i raden av exempel på dålig rödgrön politik. Flygskatten, kilometerskatten och höjningen av bensin- och dieselskatten slår direkt mot människor utanför storstäderna. Därför vill Moderaterna byta ut den här regeringen så fort som möjligt.

Sverige kommer att behöva alla transportslag under en överskådlig framtid. Järnvägen går inte till varje gård, fabrik eller matbutik. Från Gävle Hamn måste godset till och från. Lastbilarna behövs för att knyta samman hela landet. Genom att tillåta tyngre lastbilar kommer transporterna i Sverige att effektiviseras. Det ser Moderaterna positivt på.

Jessica Rosencrantz (M)

trafikpolitisk talesperson och vice ordförande i trafikutskottet

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons