Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarsfullt vindbruk

Nu klarnar bilden. Det blir mer och mer tydligt att Kent Sjöberg (KD) med stöd av sina partikolleger i övriga hälsingekommuner, talar för en storskalig utbyggnad av vindkraft i Dellenbygden.

Annons

Man fortsätter också med det gamla tricket att pådyvla den som vill begränsa utbyggnaden att vara motståndare till vindkraft! Vi är inte mot vindkraft! Vi står ju bakom en utbyggnad i Hudiksvalls kommun av 74 verk på land och 200 till havs enligt den plan som togs fram ifjol. Det motsvarar en tjugondel av riksmålet! Räcker inte det?

KD har verkligen hamnat i galen tunna. Man vill framstå som miljöparti och världssamvete med hjälp av en fråga som inte löser miljöproblem. EU:s energikommissionär uttryckte i Sveriges Radio att första steget måste självklart vara att begränsa energianvändningen. Vilka förslag har KD i den riktningen?

Vindbruk, liksom all annan markanvändning ska ske på ett ansvarsfullt sätt. Att överexploatera bergen runt Dellarna och transformera dem till ett industrilandskap är inte ansvarsfullt. Påverkan på landskapet och naturen är alltför stor. Det kommer att allvarligt skada förutsättningarna för boende och besöksnäring. Vi uppmanar till studium av fotomontagen för projekten Norrhälsinge och Glombo som exploatören Nordisk Vindkraft har på sin hemsida. Den storskaliga, ohämmade utbyggnaden av vindkraften kommer med rätta att ifrågasättas framöver.

Utöver kristdemokraternas argument om att lösa klimatfrågan, som för övrigt tonats ner i den senaste insändaren, för man nu in Mammon; pengar till bygden och arbetstillfällen. Vattenkraften gav också jobb och pengar, likaså införandet av kärnkraft, oljekraft, etcetera. Men observera att argumenten om jobb och pengar är ovidkommande när det gäller kommunens ansvar enligt plan- och bygglagen. Dellenbygden och kusten samt Ljusnans och Voxnans dalgångar är skyddsvärda landskapskaraktärer enligt länsstyrelsen. Delas inte den uppfattningen av den nya majoriteten i Hudiksvalls kommun?

Hans Bovin, Forsa

Bengt Gill, Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons