Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvar med ansvarsbefrielse?

När ska kommunens tjänstemän och politiker lära sig att ta ansvar för sina handlingar?

Annons

Eller är det så att om man är tjänsteman eller politiker i Söderhamns kommun så är man ansvarsbefriad? Skulle jag som privatanställd fatta beslut, som åsamkas företaget som jag jobbar i, kostnader på låt oss säga i runda slängar tio miljoner, utan att företaget har fått någon som helst behållning av det så skulle följande inträffa:

• Jag blir antagligen polisanmäld för försumlighet.

• Jag blir åtalad, blir dömd till böter eller fängelse.

• Jag blir sparkad från min tjänst.

• Sist men inte minst, jag blir antagligen också återbetalningsskyldig beloppet som jag har slarvat bort.

Som jag har förstått det hela så gäller inte dessa spelregler kommunens tjänstemän och politiker. Hur kan man fatta ett så huvudlöst beslut så att man lägger en deponi för miljöfarligt avfall mitt i ett bebyggt villaområdet? Bara då så brister det väldigt mycket i omdöme. Sedan så måste ju kontrollen av personen ifråga som fick tillstånd för denna hantering ha varit obefintlig, för att säga noll och ingenting.

Dessutom om jag har förstått saken rätt så fick personen ifråga köpa området av kommunen för en spottstyver, därefter tog han emot X antal miljoner av företag som deponerade sitt avfall där för att det skulle upparbetas. Sedan rev han ut allt av värde från lokalen och sålde det, satte bolaget i konkurs, försökte därefter sälja tillbaka skiten till kommunen men fick nobben. Då vände sig den seriöse entreprenören till Bandidos (för han var väl seriös, den kontrollen var ju gjord av kommunen). Och försökte få ut ett överpris den vägen.

Det fungerade inte. Vad gjorde Söderhamns kommun då? Jo, politiker och tjänstemän slog ihop sina kloka huvuden och fattade det fantastiska beslutet att köpa tillbaka av konkursboet för ungefär tredubbla summan av vad de sålt för. Vad bra. Då betalar ju skattebetalarna en del av den förträfflige entreprenörens skatteskulder och andra skulder som han kan ha dragit på sig genom åren.

Och Söderhamns medborgare står för saneringen på 10–15 miljoner. Väl använda pengar?

Vilken fin camping söderhamnarna kunnat få i Stenö för de pengarna. Dessutom skulle det ha bidragit till att utveckla kommunen och medborgarna skulle ha fått något mer än fluff för slantarna.

Det här är ju inte första tavlan som våra politiker och tjänstemän gör, kreosotanläggningen i Stugsund är ju en annan välkänd tavla som bidrar till utvecklingen av samhället. Det måste ju vara så eftersom det hela tiden fattas så kloka och kompetenta beslut av kommunledningen.

Med anledning av ovanstående så har jag i dag inlämnat en polisanmälan mot kommunen avseende trolöshet mot huvudman och försnillande av skattemedel. Nu får det vara nog. Jag kräver som medborgare och skattebetalare att någon tar ansvar för den här affären och ställs till ansvar för den.

Arne Edlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons