Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra tongångar nu, Yoomi Renström?

Med tanke på vad som nu är föremål för debatt angående nedläggningshotade äldreboendet Junibacken i Edsbyn, ligger det nära tillhands att dra sig till minnes det som var aktuellt 2009 när protesterna gick höga.

Annons

Då var det aktuellt med förflyttningen av äldre från särskilda boendet Solrosen/Linblomman. Aktörerna var då liksom nu samma personer inom socialförvaltningen men inom politiken rådde omvända förhållandet.

Det som var nytt den gången var att kommunfullmäktige gav kommunstyrelsen i uppdrag att komma med förslag om nedskärningar, inte socialnämnden som nu. Oppositionen hävdade att det sättet att arbeta stred mot lagen.

De massiva protesterna den gången ledde till att beslutet togs tillbaka och de äldre fick bo kvar.

Yoomi Renström som den gången var oppsitionsråd (S) skrev i insändare 090922: Är det riktigt att flytta gamla människor utan hänsyn till deras ålder eller tillstånd? Att byta hem är jobbigt för de flesta människor men för gamla och sjuka kan det vara oerhört traumatiskt och i värsta fall rena dödsdomen. Ovanåker ska inte vara en kommun där gamla människor behandlas som flyttlådor. Inte ens i ekonomiskt svåra tider. Slut citat.

Yoomi Renström som stod på de anhörigas sida den gången har väl inte ändrat uppfattning i det nu aktuella Junibacken?

Olov Drebäck

Yoomi Renström svarar:

Förändringar sker alltid men det kan vara skillnad på förändring och förändring. 

När SolLin beslutades var planeringen att både äldre och personal skulle splittras till olika ställen. Dessutom var lokalerna bra och funktionella. Junibacken har länge setts som ett boende som inte längre är bra som äldreboende. Inte för personalen och inte för de äldre. De boende och personalen flyttar tillsammans till Gyllengården vilket är betydligt mer humant.

Junibacken blir inte tom utan kommer att nyttjas till annan mer lämplig verksamhet. Dagverksamheten på Gyllengården som växt sig stor kommer också att få utökade lokaler. Så beslutet om Junibacken är inte en nedläggning av rent besparingsskäl utan det är framför allt en flytt för att kunna lösa flera verksamhetsproblem.

I förlängningen ser vi också ett framtida behov av att utöka antalet äldreboenden, vilket vi har med i våra tankar om kommande investeringar. En flytt är alltid svår när man är äldre och vi beklagar de svårigheter det kan medföra men vi ska göra det så medmänskligt som möjligt och i förlängningen kommer det att bli bra för många fler. 

Yoomi Renström (S)

kommunalråd 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons