Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändra inte detaljplanen för Medskogsområdet

Henrik Fredriksson skriver att ROPH Invests affärsidé för Medskog är ett teknikcenter med en kringliggande testbädd och servicemiljö (25/10). Utmärkt, satsa på den! Här verkar ni ha ett helhjärtat stöd från Hudikborna. Men avstå från planerna på ett köpcentrum!

Annons

En etablering av Biltema är i sig inget problem, det hotar varken centrumhandeln eller övriga butiker i bygden. Problemet är att om kommunen säger ja till detaljhandel på området, så måste man säga ja till all detaljhandel, även dagligvaruhandel. Antag att även en större dagligvarubutik som exempelvis Willys vill etablera sig här. Självklart kommer inte ROPH att tacka nej. Vad kommunen tycker spelar då inte längre någon roll, man är tvungen att acceptera detta.

Det spelar då heller ingen roll att marknaden är för liten för ytterligare en stor dagligvarubutik, en aktör som Willys räknar förstås kallt med att ta tillräckligt med kunder från befintliga butiker. Och det är då problemen uppstår. HUI bedömer i sin rapport att en sådan ny stor dagligvarubutik kan ta 20 procent av den befintliga marknaden, vilket bland annat skulle kunna leda till att Hemköp läggs ner.

HUI skriver: "En eventuell utslagning av den enda befintliga dagligvaruhandeln i Hudiksvalls stadskärna kan få negativa konsekvenser för den övriga cityhandeln samt andra verksamheter då trafiken av människor i centrum minskar".

Men även andra drabbas. Både Sörforsa och Näsviken kan bli av med sina livsmedelsbutiker på grund av närheten till den nya stormarknaden, men även butikerna i Iggesund, Delsbo och Ljusdal hotas. Exempelvis räknar HUI med att Ljusdal kommer att tappa 10–20 procent av sin köpkraft till den nya stormarknaden. Det innebär sannolikt att flera av köpingens butiker kommer att få läggas ner.

Som tur är är det ganska enkelt för kommunen att undvika den här utvecklingen. Man behöver faktiskt inte göra någonting alls, eftersom den gällande planen inte tillåter detaljhandel på området ifråga. Det är först om kommunen ändrar sitt tidigare beslut som händelseförloppet blir ostoppbart. Gör inte det!

Sigurd Melin, Näsviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons