Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändra hjärtlös flyktingpolitik

Att sjuka 91-åriga Ganna från Ukraina ska utvisas från Sverige och därmed skiljas från sina barn och barnbarn den sista tiden i livet måste beskrivas som hjärtlöst.

Annons

Hennes hopp står nu till Europadomstolen som tillsvidare skjutit upp utvisningen. Folkpartiets slutsats är att lagen behöver förändras.

För de allra flesta människor är det oerhört viktigt att få vara med sin familj. Det är också därför som människor som flytt till Sverige för att få skydd har rätt att återförenas med sina barn och sin partner här. På samma sätt har arbetskraftsinvandrare rätt att ta med sin närmaste familj till Sverige under förutsättning att försörjningen är tillgodosedd.

Men det finns också ofta starka band mellan vuxna barn och åldrande föräldrar. Det är inte svårt att sätta sig in i den oro det innebär att ha sin mamma eller pappa långt borta med stora behov av omsorg. De flesta svenskar kommer någon gång i sitt liv uppleva att en förälder blir så gammal och sjuk att man för trygghetens skull vill ha den eller dem nära. Med stigande ålder utgör också familjen en allt viktigare social kontakt.

Det finns fall då det inte är rimligt att kräva att anhöriga ska lämna en ensam gammal människa till sitt öde i ett annat land. Det är heller inte rimligt, och i många fall ens möjligt, att anhöriga som har flyttat till Sverige och etablerat sig här ska flytta tillbaka till hemlandet för att få vara med en åldrande förälder.

Från Folkpartiets sida vill vi därför ändra lagen så att en äldre förälder som har sina barn och barnbarn i Sverige och som saknar anhöriga i sitt hemland ska kunna beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Det fanns en liknande regel fram till slutet av 1990-talet, som kallades "sista länken".

En sådan lagändring kommer sannolikt att beröra ganska få personer. På det stora hela kommer de migrationsströmmar som varje år går både in och ut ur Sverige inte att påverkas. Men vårt lands migrationspolitik skulle bli väsentligt mer medmänsklig.

Jan Björklund (FP)

partiledare

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons