Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amatörteatern – landstingets styvbarn

Jag sitter med Livskraft framför mig – så är den poetiska titeln på Underlag till regional kulturplan för Gävleborgs län 2013–2015.

Annons

Där kan jag läsa det som jag redan vet: att det finns konsulenter för film, konst och dans med det dubbla uppdraget att både främja professionella arrangemang och stimulera och hjälpa amatörverksamhet inom samma områden. Musik Gävleborg har en liknande roll när det gäller musiklivet. Ett antal lokala teaterföreningar arrangerar föreställningar med professionella ensembler, och de har stöd i sitt arbete av en riksteaterkonsulent.

En enda konstnärlig verksamhet har lämnats helt utan stöd: amatörteatern. Ändå konstateras i underlaget till regional kulturplan på sidan 7: ”Amatörteatern är landets rikaste med flest antal amatörteaterföreningar”.

En gång fanns det en amatörteaterkonsulent i vårt län. För nio år sedan hade Björn Skjefstad det uppdraget, samtidigt som han var knuten till Folkteatern. Då Björn gick bort, försvann också tjänsten, när Folkteatern måste spara. Björn var ett stort stöd för många amatörgrupper. Folkteatern är fortfarande positiv till amatörteater men har i praktiken aldrig tid att bistå med råd.

Landstinget har – som aviserats i underlaget till regional kulturplan – gjort en studie av teatern i Gävleborgs län. Den har till största delen ägnat sig åt att granska Folkteatern och det övriga professionella utbudet av teater. Inte heller här har man intresserat sig för amatörteatern.

Snälla landstinget, ni tror väl inte att all amatörteater handlar om pajkastande och byxtappande buskis? Det finns amatörproduktioner som trots kärva ekonomiska villkor närmar sig en professionell konstnärlig nivå.

Själv har jag nu i åtskilliga år ägnat mig åt amatörteater, dels i elva år som ledare för Messmörsteatern i Järvsö, där jag skriver manus och regisserar, dels i sju år som samordnare för länets alla amatörteatergrupper i det informella nätverket Scensommar, som senare bytte namn till X Teater. Det sistnämnda uppdraget lämnade jag 2010 över till Lennart Thunvall.

Därför kan jag nu med emfas säga: snälla landstinget, ge amatörteatern en konsulent!

Cecilia Bruce

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons