Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltid lätt när andra betalar

Svar till Annika Helker Lundström Svenk Vindenergi (13/1). Ser att Svensk Vindenergi åter är ute och tigger pengar.

Annons

Det lär behövas om man ska hålla den spekulativa och olönsamma vindkraften igång. Trots bidrag från hushåll och företag samt gräddfiler i beslutsgången så har de inte kunnat visa annat än förluster sedan 2011.

Det som bestämmer elpriset på marknaden är balansen mellan tillgång och efterfrågan. Vindkraften kan aldrig bli något att räkna med, eftersom man aldrig vet när och hur mycket som kommer att produceras.

Att vindkraft skulle leda till prissänkningar rimmar illa med verkligheten, omkostnaderna för nya elnät och spänningsutjämning tas med i bilden.

Nu jublar vindlobbyn över produktionsrekord och prispress nedåt under julhelgen.

Ja, det blåste bra då under några timmar, samtidigt som förbrukningen var låg. Dessa förluster måste väl tas igen?

Att få upp elpriset till lönsamma nivåer går ju inte, så det blir till att hoppas på politiska beslut om höjda bidrag,

Till vilken nytta? måste vi fråga. Vi har i dag och framöver ett stigande elöverskott, att då öka produktionen av opålitlig vindel leder bara till ökade förluster. Förluster som vi konsumenter måste vara med och betala. För tre år sedan knäade hushållen under höga elräkningar, vill vi tillbaka dit? Vindindustrin vill det, annars kan de inte överleva.

Svensk Vindindustri vill så gärna, att det ska stå vindkraftverk på varje kulle här i landet. Till vilken nytta? frågar vi oss. Är det tanken att Sverige ska bli en råvarukoloni? Det går ju alltid att vara för något, om någon annan betalar. Nu vill vindlobbyn att vi skattebetalare, förutom förlusterna när vi subventionerar vindel som säljs till utlandet för halva produktionskostnaden, också via statliga Svenska Kraftnät, tar på oss kostnaderna, om inte vindkraften klarar kostnaderna då elnät och spänningsutjämning ska byggas ut för deras behov.

Många miljarder som måste till för att elsystemet ska fungera, så att vi får den el som behövs när vi behöver den. Har Svensk Vindindustri överhuvudtaget lagt några pengar på att forska i vad denna skövling av landets natur ger för skadeverkningar på människor och deras försörjning på djur, landskap, miljö och lokalklimat? Är ni ens intresserade av svaren? Eller är det helt enkelt så att det i dag helt utan analys bedrivs ett stort "pyramidspel" med hushåll och företags pengar vars konsekvenser vi alla får ta ansvar för? Och att vi i framtiden får städa upp efter er och alla utländska finansklippare som vindkraften drar hit?

Miljöbalken talar om att "Försiktighetsprincipen" ska tillämpas vid etableringar av all miljöstörande verksamhet, hur rimmar denna princip med dagens subventionerade miljöförstörning? De skulle vi mycket gärna vilja se att riksdagspolitikerna svarade på.

Sune Sjöström, ordförande

Henrik Wachtmeister, mediatalesman.

Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons