Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltför många köper budskapen

Svar till Nisse (21/2) med rubriken Upp till varje kvinna att göra vad den vill med sin kropp. Vi är inte emot att kvinnor ska få visa sig nakna, vill på intet sätt skuldbelägga någon kvinna. Kvinnor ska få göra vad de vill med sina egen kroppar, så långt är vi överens.

Annons

Det vi vänder oss emot, är när man med dagliga ständiga reklambudskap framställer både kvinnor och män som att de ska vara, agera eller se ut på ett visst sätt. Mannen framställs som stark och överordnad. Kvinnan som underordnat lättillgängligt objekt som kan konsumeras lite som man vill. Bilderna påverkar människor att agera på ett sätt som de tror förväntas av dem.

Det är konstaterat och tyvärr är det allt för många som köper budskapen. Att ständigt bli matat med ett budskap om hur man ska förväntas vara eller bete sej orsakar problem både för kvinnor och män. Kvinnor är dock de som drabbas värst av mäns bild på sig själva, det ser vi i brottsstatistiken. Det är kvinnor som råkar ut för mäns våld, sextrakasserier, våldtäkt exempelvis, inte tvärtom. Männen är de som köper bilden av att vara stor och stark, och många kvinnor köper bilden att de ska behaga männen, vara sexiga och tillgängliga.

Reklambudskapen påverkar synen på kvinnor, det sätt de kommer att betrakta sig själva på. Det påverkar också synen på hur män ser på kvinnor. Det påverkar också synen på hur män ser på sig själva. Där har ni grundproblemet att reklamen ställer män i överordning och kvinnor allt som oftast i underordning, och det orsakar både stora folkhälsoproblem och samhällsproblem som dessutom kostar både pengar och mänskliga resurser.

Så reklam för miss wet t-shirt är inte så oskyldigt, som det kan verka vid första anblicken. Reklambudskap påverkar, annars hade inte reklam använts överhuvudtaget, så det är ju inte så enkelt, som att tjejer skulle kunna "välja" att inte vara med i tävlingen.

Lena Karlsson

Maria Mörk

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons