Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre i utanförskap

Alliansen gick till val 2006 och 2010 på att återupprätta arbetslinjen.

Annons

Under dessa år har vi identifierat flera samhällsproblem. Inte minst det stora utanförskapet som är skadligt både för den enskilde och för samhället i stort. Utmaningen är att fler människor ska få ett jobb och att färre ska hamna i passiva ersättningssystem eller förtidspension. Alliansen kommer aldrig att acceptera en politik som döljer utanförskapet och som räknar bort människor ur arbetskraften.

Vi kan inte trygga framtidens välfärd samtidigt som stora grupper i samhället står utanför arbetsmarknaden. Sedan alliansregeringen tillträdde 2006 har det samlade utanförskapet minskat med cirka 165 000 personer. Det bekräftas även i en rapport av Socialdemokraterna. Vi har kommit en bit på väg men vi är inte nöjda.

Fler människor står närmare arbetsmarknaden idag på grund av att regeringen har drivit en aktiv arbetsmarknadspolitik. Chanserna till jobb ökar om man är inskriven på Arbetsförmedlingen. Det innebär inte att alla ännu har fått ett jobb. Men det minskade utanförskapet och steget närmare arbetsmarknaden är två viktiga delar.

Trots finanskris går 200 000 fler personer till jobbet varje dag jämfört med 2006. När andra länder tvingas till nedskärningar i välfärden står Sverige stark med satsningar på välfärdens kärna. Alliansens samlade reformer inom arbetsmarknadspolitiken, har varit avgörande för denna utveckling. Det har bland annat blivit billigare att anställa både yngre och äldre och fler människor har fått möjlighet att få ett arbete.

Socialdemokraterna hävdar att sysselsättningsgraden har minskat i ett försök att bortse från att fler personer jobbar i dag. Sysselsättningsgraden har faktiskt ökat bland såväl unga som medelålders och äldre. Men sammantaget har sysselsättningsgraden i åldern 15–74 år minskat med 0,2 procentenheter. Detta beror dock på att befolkningens ålderssammansättning har ändrats. Tar vi hänsyn till den demografiska utvecklingen har sysselsättningsgraden i åldern 15–74 år istället ökat med cirka 2,0 procentenheter sedan 2006.

Under 90-talskrisen hade Sverige en ökande befolkning, trots det gick 500 000 jobb förlorade ändå. Jobb kommer inte till bara för att befolkningen ökar.

Regeringen ser fortsatt stora utmaningar på den svenska arbetsmarknaden. För att skapa jobb krävs en politik som prioriterar jobben. Därför fortsätter vi att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för svaga grupper och göra det lättare och billigare att anställa.

Hillevi Engström (M)

arbetsmarknadsminister

Tomas Tobé (M)

ordförande i Arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons