Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmänbildande

John Pettersson (3/12) påpekar julens och lucias förkristna ursprung. Det är helt sant att datumen för dessa högtider redan firades men med ett helt annat innehåll.

Annons

Nu har dock innehållet bytts ut, och det är väl inget konstigt med det? Detta byte skedde för cirka 1 000 år sedan här i vårt land, och för cirka 1 700 år sedan i medelhavsregionen. Så den kristna julen har en ganska lång historia att falla tillbaka på. Men om någon är intresserad av att framhålla ursprunget till saker och ting så kan man ju försynt påpeka att skolan fanns helt och hållet inom kyrkan några hundra år innan folkskolestadgan kom 1842. Därefter var den under kyrkans överinseende ytterligare drygt 100 år. Om man nu tycker ursprung är viktigt.

Egentligen kan man väl säga att (vissa) skolor firar advent och jul i kyrkan dels för att det är stämningsfullt och fint, men dels för att det är samhällskunskap och nutidsorientering. I skolan ska man få reda på hur det svenska samhället ser ut och fungerar. Som det nu ser ut så firas det advent och jul överallt, inte med uttalat kristna förtecken, men med tydliga kristna rötter. De förkristna rötterna finns där givetvis också, men inte alls dominerande. Detta bör elever få veta, och varför inte göra det med vad som i pedagogiken kallas learning by doing?

Detta är, som jag ser det, jul- och adventssamlingarnas raison d'être.

Magnus Boäng, Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons