Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allianser inte lyckat i rikspolitik

Nu är frågan om valsamverkan aktuell igen från alliansen. Uppsala Nya Tidning hade en artikel om detta redan före valet 2006. Då var det Kristdemokraterna som skulle räddas från att inte åka ut ur riksdagen.

Annons

Det är naturligtvis samma osmakliga tricksande nu med väljarnas röster inför valet 2014 för att fortfarande kunna rädda alliansen kvar vid regeringsmakten. Vallagen borde ses över, spekulationer av den här sorten hör inte hemma i ett modernt valsystem.

Det är naturligtvis vad opinionssiffrorna visar före riksdagsvalet som valsamverkan kan bli aktuellt för de borgerliga partierna. Nervositeten sprider sig i motvind och då försöker man in i det längsta att behålla regeringsmakten genom valsamverkan.

Vi gillar inte allianser även om vi vet att politik är att kompromissa i vissa frågor. Allianser blir en sorts politisk soppa, man undrar lite vad för politik som kommer att föras, passar den mig eller blir det för mycket eftergifter till de övriga. Det är ju vad som har hänt i alliansen. Moderaterna har tagit över de viktiga besluten. De små partierna har fått betala ett högt pris för samarbetet, fast det hörs inte så mycket utåt. Småpartierna försöker ändå att profilera sig genom att söka efter frågor och förslag som sticker ut. Det blir liksom en stressituation som gör att förslag och frågor inte genomgås ordentligt.

Att det förekommer allianser på lokal nivå är mera förståeligt, därför att de flesta kommuninvånare känner till sina politiker. De skriver i lokalpressen och deltar på möten, vi träffar dem ibland. Men de flesta riksdagsledamöter känner vi inte, bara genom massmedia och det är inte riktigt samma sak som på hemmaplan.

Stig Söderlund

Ragnar Lindestam

pensionärer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons