Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla människor har värdefulla resurser

Svenska språket är och ska vara Sveriges officiella och främsta språk och måste därför skyddas i lag tillsammans med fem minoritetsspråk.

Annons

Den här kommentaren hörs med jämna mellanrum: "Här i landet pratar och skriver vi nämligen på svenska! För att kunna ingå som medborgare i Sverige bör de invandrare som kommer hit, också lära sig att prata och skriva svenska." Det här får mig att tänka på mina fördomar om fransmän, att de skulle vägra att svara om de blir tilltalade på engelska eller med en felaktig fransk grammatik.

Svensk skola är och har varit framstående i världen med sin språkundervisning i de gamla koloniala stormaktsspråken: tyska, franska, spanska och engelska, numera även mandarin /kinesiska. Ett av de viktigaste skälen är att vi som ett litet land av överlevnadsskäl behöver knyta kontakter, utveckla handel och ta till oss nya kunskaper och tekniker och utveckla dem, inte att nedvärdera det svenska språket.

Det vore sanslöst att påstå att vi svenskar ska avstå från att lära oss att ta tillvara de olika "hemspråken" som finns i våra kommuner! För utvecklingen och tillväxtens skull behöver vi skapa trivsel och trygga uppväxtförhållanden för alla barn i kommunen. Med delaktighet, värdighet och öppenhet skapas trivsel som får små och stora talanger att växa. Vi behöver många kvinnor och män som skapar sin stolthet på ett socialt och ekologiskt hållbart sätt. Det kan vi göra medan vi lär känna varandra.

Kan vi dessutom behålla vårt rika samhälle genom en gammal tradition i vår utbildningshistoria och lära oss nya världsspråk som arabiska, somaliska och burmesiska för att bygga handelskontakter, whats the problem? Att antyda att av våra förfäder här i Sverige som var extremt fattiga och outbildade byggde upp landet och inga "andra" hjälpte" till med kunskap, innovationer och arbetskraft är befängt.

Däremot är vi svenskar lutheraner vilket har bistått oss väl när det gäller att ta tillvara alla verktyg som leder till ett gott resultat och mat på bordet. Därför har vi även fortsättningsvis inte råd att avstå från någon människas resurser i form av kunskap, språk, idéer och arbetskraft. Andra länder har betalat det "välstånd" som finns här i dag, genom den exporthandel som expanderade kraftigt under och efter världskrigen. Då var det stålet och skogen, i dag krävs det andra "produkter".

Mängden språk i vårt samhälle skulle kunna vara en tillväxtfaktor om vi tillåter det. Så skulle vi kunna knyta ihop vår lilla kommun med världen men då måste vi lära oss att leva ett meningsfullt liv, det innebär att lära om och lära nytt. En gammal tradition i vår del av världen.

Erika Engberg (S), socialnämndens ordförande, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons