Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kärnvapen måste bort!

Hiroshimadagen, 6 augusti, närmar sig. I år är det 66 år sedan den första atombomben fälldes över Hiroshima.

Efter en sådan händelse, med dess fruktansvärda följder, hade det väl varit rimligt med ett internationellt samarbete med målsättning att aldrig mera använda kärnvapen.

Annons

Men istället fortsatte man att framställa massor av kärnvapen. Under åren 1945-1963 detonerade 300 miljoner ton kärnvapen vid provsprängningar.

Sedan slutet av 1980-talet har det också funnits så kallade DU-missiler (DU=depleted uranium=utarmat uran). Det är en restprodukt av uran, sedan det mesta av isotopen uran 235 har tagits bort för att användas i kärnreaktorer eller "vanliga" kärnvapen. DU-projektiler medför att partiklar av oranoxid sprids och angriper skelett och olika organ hos människor.

DU-vapen har använts i krig sedan 1991. DU är en mycket tät, tung metall med enorm sprängkraft. Tidigare kunde man använda den tunga metallen volfram för att skjuta sönder pansar. Men DU-missiler både skjuts genom pansar och antänder stridsvagnarna, så att människor blir dödade.

Några soldater från Gulf-kriget 1991 fick cancer, bland annat leukemi. Det finns personer som förnekar sambandet mellan DU-vapnen och soldaternas skador. Men man måste självklart ta risken med DU-vapnen på största allvar. Försiktighetsprincipen!

Sedan 1945 har många personer och organisationer kämpat för att få kärnvapen avskaffade. Stora demonstrationer har ägt rum, och namnlistor med miljontals kärnkraftsmotståndares namn har lämnats till FN. Mot de extra inhumana DU-vapnen kämpar bland andra den svenska Aktionsgruppen mot Radioaktiv Krigföring, ARK.

Alla vanliga kärnvapen och DU-vapen måste försvinna från jorden!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons