Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 miljoner till företag Norrland

Europeiska investeringsfonden (EIF) har slutit ett tvåårigt garantiavtal med Norrlandsfonden på en halv miljard kronor. Då öppnas nya finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag i bland annat Gävleborg, skriver fyra S-riksdagsledamöter.

Annons

Garantiavtalet möjliggör för Norrlandsfonden att kunna delta mer offensivt och flexibelt i finansieringen av innovativa tillväxtföretag, vilket passar bra i samband med regeringens satsningar på tillväxtföretag.

Innovativa företag inom både industri och tjänstesektorn kan skapa högproduktiva och konkurrenskraftiga jobb. Då är finansieringsmöjligheterna oerhört viktiga.

Tillgång till kapital kan vara avgörande för om ett företag kan etableras, expandera genom satsning på en ny, större, marknad eller för dess möjligheter att anställa för att möta ökad efterfrågan. Därför är insatser för att säkra goda utvecklingsförutsättningar, bl.a. när det gäller finansiering, en viktig nyckel för att nå regeringens högt ställda mål för sysselsättning och hållbar tillväxt.

Samarbetet innebär att Europeiska Investeringsfonden (EIF) garanterar hälften av ett så kallat tillväxtlån som Norrlandsfonden nu erbjuder växande företag i Gävleborg

Genom att Norrlandsfonden bara drabbas av halva kreditförlusten i det fall låntagaren inte kan betala tillbaka lånet, så kan Norrlandsfonden ta mer risk och låna ut till fler.

Svårigheter att få bankfinansiering riskerar att drabbar särskilt små och medelstora företag i områden eller regioner där fastighetspriserna är för låga för att kunna användas som tillräcklig säkerhet. Detta är den verklighet så många av Norrlandsfondens målgruppsföretag lever i idag och det är därför välkommet med ytterligare förstärkning genom denna satsning.

Raimo Pärssinen (S)

Åsa Lindestam (S)

Patrik Lundqvist (S)

Elin Lundgren (S)

Riksdagsledamöter

Gävleborg

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons