Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ytan är inte rätt måttstock för en bra skola

Jag blev plötsligt medveten om del tre av möten kring framtidens skola. Många hade ingen aning om att vår skola var under hot. Varför detta hemlighetsmakeri? Kommunen måste vara tydligare med att delge information, när det gäller något så viktigt som skolan.

Underlaget som presenterades, och som politikerna väntas ta beslut ifrån, är inkorrekt, det rådde stor förvirring om vilka lokaler som räknats med, och vad de används till. Man har inte redovisat hur de olika skolorna ligger till mot budget, man har inte tittat på vad de olika förslagen kommer att kosta. Och man har framför allt inte tittat på vad detta betyder för barnen. Inga Malm vill få oss att tro att detta är för våra barns bästa, att det handlar om kvalitet på utbildning, men konversationen halkar snabbt in på antal kvadratmeter per elev. Det viktigaste för barnen, en trygg miljö, nämns inte ens. Hundratals tonåringar på samma skola är inte en bra miljö i den ålder när många känner stor osäkerhet, hur ska lärarna kunna se alla dessa elever, få en bra kontakt med föräldrarna?

Tjänstemännen nämner långsiktighet, hållbarhet och flexibilitet, hur rimmar det med att lägga ner skolor, för att det finns några platser över? Det är flexibelt att kunna ta emot några extra barn, om det kommer nyetableringar till bygden? Hur långsiktigt tänker man om man genomför detta? Inte värst, deras negativa befolkningsutveckling blir en självuppfylld profetia, ingen flyttar till en kommun utan skola. Man undrar även hur man har kommit fram till dessa befolkningssiffror, jag känner absolut inget förtroende för dess korrekthet.

Om man tror att man kan spara pengar på att flytta alla 7–9 till Bollnäs, så kan jag säga rakt av att det gör man inte. Det behövs ombyggnationer för hur många miljoner? Budgetering av dess slag är inte kommunens starka sida? (Hur gick det med kulturhuset? Vad är den prislappen uppe i? Kan vi få en redovisning?) Vad kostar busskort till alla dessa elever? Vad är priset på denna negativa klimatpåverkan? Ombyggnation av Bollnäs simhall, vad kostar det?

Så tror man då på något slags Campus Gärdet som dragplåster? Det kan man lägga ner, vår generation, vi som har barn i skolålder nu, vill inte ha storskolor, det finns inget positivt med det konceptet. Ta Inga Malms råd – man kan ju riva Gärdet!

Så, politiker, våga behålla framtidens skolor, de vi redan har, våga tro på det vi föräldrar tror på och vet är bäst för våra barn, de lokala 7–9 skolorna, i en levande landsbygd, där barnen känner sig trygga, blir sedda, där föräldrarna har bra kontakt med lärarna, låt dessa barn slippa bussas fram och tillbaka, hänga på busshållplatser i minus 20 grader och vänta på försenade bussar, det är inte livskvalitet, låt dem få en bättre start i livet än så.

Gia Whitehead, Arbrå, Nina Pettersson, Kilafors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel