Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vindkraftsbolag måste börja betala naturresursskatt till kommunen

Vilken riksdagsledamot från Gävleborg driver frågan om att mer av vinsten från vindkraftsbolagen bör gå tillbaka till den kommun där naturresurserna utnyttjas? frågar sig signaturen Hela landsbygden ska leva.

Vindkraftsverksamheten måste börja betala lokal skatt till kommunen vars naturresurser utnyttjas. När man läser ”Hela Sverige Lever” (Balansrapport #6 2020) och deras rapport så är det skrämmande hur lite av vinsten som går tillbaka till kommunen. Det mesta går till huvudkontorets säte, förmodligen i en storstad långtifrån kommunen.

2 miljarder tjänade vindkraftsföretaget i Jädraås, en stor del av detta borde gå till kommunen. I Tyskland betalas 70% av skatten till den lokala kommunen. I Norge betalas 1,3 öre/KWH i naturresursskatt till kommunen. Kommunen får dessutom köpa upp till 10 procent av produktionen till självkostnadspris.

Vilken riksdagsledamot driver detta i Gävleborg? Det borde vara en huvudfråga för den som bryr sig om länet, sina medborgare och dess välgång.

Hela landsbygden skall leva

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel