Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vindkraften kan hota Finnskogens leder

Om vindkraftprojektet med åtta verk helt invid lederna lagligförklaras trots en mängd överklagningar, omöjliggör det av allt att döma ledernas fortlevnad. Man kan till exempel ej flytta på gamla kulturstigar, skriver Maths Östberg, ordförande Finnskogsriket.

I föreningen Finnskogsriket planeras nu en åttonde upplaga av vår populära topografiska karta. Vid fältkontroll på Hanebo Finnskog har uppdagats hur vindkraftverkens riskzoner påverkat Hälsingeledens sträckning, så att den inte längre går förbi Hårgabodarna. I stället för den gamla fäbod-stigen/kulturstigen vidare mot Mårdnästorp går Hälsingeleden nu en dryg kilometer på bilväg och ytterligare 1 km i obanad låglänt terräng, där det aldrig funnits någon stig.

Vid Svabensverk har föreningen med stor ideell insats och stöd från Skogsstyrelsen respektive Leader Utveckling Hälsingebygden som leder för MTB och vandring iordningställt och skyltat de cykelstigar om 17 respektive 7 km, som Kopparfors anlade 1928.

Läs också artikeln: Nya planer på att bygga ut vindkraften på finnskogen: "De förvandlar skogslandskap till industrilandskap"

Om vindkraftprojektet med åtta verk helt invid lederna lagligförklaras trots en mängd överklagningar, omöjliggör det av allt att döma ledernas fortlevnad. Man kan till exempel ej flytta på gamla kulturstigar.

Vindkraft kan näppeligen ses som en tvåparts win win-situation för lederna.

Maths Östberg, ordförande Finnskogsriket

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel