Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Viltförvaltningsdelegationen motverkar professionella beslut

Att minimera rovdjuren påverkar inte bara naturturismen negativt, utan genom ett minskat antal besökare påverkas även andra verksamheter, menar insändarskribenterna.

Den 26 mars beslutade Viltförvaltningsdelegationen (VFD) i Gävleborgs län att sänka förvaltningsnivån för björn till 300 individer. Länsstyrelsen Gävleborg och friluftsintresset hade lämnat förslag att bibehålla förvaltningsnivån på 36 föryngringar motsvarande 360 individer.

Naturvårdsintresset föreslog 40 föryngringar och jakt- och viltvårdsintresset, skogsnäringen, ägare och brukare av jordbruksmark samt fäbodbruket föreslog 30 föryngringar i ett gemensamt förslag. Skälen till 30 föryngringar var att inte påtagligt försvåra fäboddriften samt att rovdjursskador inte skulle påverka valet av gröda, ett idag väldigt litet problem. De menade också att det var en arbetsmiljöfråga för skogsbruket, trots att inga skogsbruksarbetare rapporterats skadade. Som ytterligare skäl angav man jägarnas minskade möjlighet att beskatta älgstammen (fylla sin egen frys med älgkött), markägarnas minskade inkomster av arrenden och fällavgifter, och ett minskat sammanlagt ”rovdjurstryck”.

Naturvårdens förslag röstades bort och därefter röstades även länsstyrelsens och friluftsintressets förslag om en bibehållen nivå på 36 föryngringar ned. Vi är kritiska till avsaknaden av reella skäl till en ytterligare minskad stam och att ett egenintresse har företräde över den biologiska mångfalden och allmänintresset. Särskilt kritiska är vi mot de politiker som röstade emot länsstyrelsen och därmed inte tog tillvara på myndighetens erfarenhet och kunskap om att länet kan hysa 36 föryngringar.

På tio år har förvaltningsnivån för björn i Gävleborg sänkts från 528 till 300 individer, en minskning med 43 procent. Björn är näst efter lodjuret vårt populäraste rovdjur där en övervägande majoritet är positiva till björn.

Gävleborgs län har flera eko- och naturturismföretag som sprider kunskap och har möjligheter att utveckla näringen ytterligare. Att minimera rovdjuren påverkar inte bara naturturismen negativt, utan genom ett minskat antal besökare påverkas även verksamheter såsom hotell, restaurangnäring samt lokala aktörer som bensinstationer, affärer och hantverk. Därtill blir den biologiska mångfalden lidande, en mångfald som Gävleborg tidigare kunnat stoltsera med. Beslutet är således inte bara kortsiktigt och negativt för vår natur och vårt rika djurliv, det innebär även att länet riskerar ett minskat företagande och en minskad besöksnäring.

Vi är kritiska till VFD:s funktion i nuvarande form samt dess jaktliga överrepresentation då dess beslut inverkar menligt på den biologiska mångfalden.

Naturvårdsintressets representanter i VFD

Denise Fahlander

Per-Olof Erickson

Stig Hammarsten

Leif Modéer

Daniel Ekblom, viltvårdsgruppen Naturskyddsföreningen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel