Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vill ni ha kvar ungdomarna i kommunen så borde ni inte stänga ner en massa program på Slottegymnasiet

Kommunen tycker att det är tråkigt att färre och färre ungdomar stannar kvar i kommunen för att utbilda sig och jobba. Vi anser att genom att stänga ner fyra program till på Slotte så minskar man detta ännu mer.

Varför stänger kommunen ner en massa program? Kommunen vill ha kvar ungdomar i den här kommunen men ändå stänger de ner linjer som lockar ungdomar med kreativitet. Elever är tvungna att söka vidare till ett andra gymnasier än slottegymnasiet.

Utbildningsnämnden i Ljusdals kommun tog den 24 oktober 2019 ett beslut om att minska antalet program på Slottegymnasiet från 11 till 7. Programmen som ska läggas ner är restaurang- och livsmedelsprogrammet, naturbruksprogrammet inriktning djurvård och estetprogrammen media och musik. Detta säger kommunen är en direkt följd av det ekonomiska läget som kommunen befinner sig i nuläget. Detta innebär att vår skola, Slottegymnasiet, kommer att behöva stänga ner fyra program inför läsåret 20/21.

Kommunen har lovat att de kommer att ha kvar programmen så att nuvarande elever kan avsluta sina gymnasiestudier på Slottegymnasiet med samma förutsättningar som alla andra elever. Men kommer lärarna som undervisar dessa ämnen vilja stanna kvar när de vet att som kommer att bli arbetslösa efter att de nuvarande ettorna tar studenten?

Kommunen säger att antalet sökande är för få i förhållande till program som Slotte erbjuder, alltså att man inte kan finansiera ett program men bara få enstaka elever. Vi förstår självklart att man inte kan hålla igång program med bara några enstaka sökande. Men vi anser att gymnasiet är en så viktigt del i våra liv så att Slottegymnasiet behöver ha ett brett utbud av program så att alla elever ska kunna klara av de tuffa gymnasieåren. Vissa elever behöver mer kreativa program som musik och media. Att gå dessa mer kreativa program hjälper vissa att ta sig igenom gymnasiet och med bättre resultat än om de skulle gå samhälle, vilket är en linje som kräver mycket studier i och utanför skolan. Alla fungerar på olika sätt. Vissa lär sig genom de mer praktiska ämnena medan vissa lär sig genom de mer kreativa ämnena, ska kommunen sätta stopp för detta?

Kommunen tycker att det är tråkigt att färre och färre ungdomar stannar kvar i kommunen för att utbilda sig och jobba. Vi anser att genom att stänga ner fyra program till så minskar man detta ännu mer. Ungdomar som vill läsa programmen som Slotte nu vill lägga ner behöver söka sig till andra skolor i andra kommuner. Kommunen minskar ungdomarnas utbildningsmöjligheter. Kommer dessa ungdomar som tvingas söka till andra kommuner att komma tillbaka efter skolan är inte väldigt troligt.

Bekymrade elever

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel