Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vill inte Hasselaborna ha lekande havsöring i sina många åar?

 
Fria vandringsvägar för fisk
Visa alla artiklar

Varför yrkade Nordanstigspartiets ledamot Andreas Högdahl på att Nordanstigs kommun skulle återkalla sitt överklagande av beslutet rörande Vade kraftverk? undrar Håkan Larsson. Andreas Högdahl ger svar direkt.

Vid kommunstyrelsens sammanträde i Nordanstig den 1 augusti yrkade ledamoten Andreas Högdahl, Nordanstigspartiet, Hassela att Nordanstigs kommun skulle återkalla sitt överklagande av Mark- och miljödomstolens beslut beträffande Vade kraftverk. Varför?

Kommunens överklagande bygger helt och hållet på, enligt oss, för lågt ställda krav beträffande åtgärder för fiskens och andra organismers möjligheter att ta sig förbi Vade kraftverk. Ett provisoriskt dike med begränsad vattenföring är långt ifrån HAV:s rekommendationer om bästa tekniska lösning, detta är anledningen till överklagandet. Att dessutom 70% av Harmångersåns bästa möjliga reproduktionsområden för havsöring ligger uppströms Vade kraftverk är också en anledning till att förbipassagen Vade blir av största betydelse. Det godkända diket i Vade skall enligt ansökan uppföras till en beräknad kostnad av 600 000, medan Anders Bruks förslag, en av Sveriges mest kompetenta marinbiologer föreslår en lösning enligt HAV:s kriterier som slutar på 13 milj. Skillnaden i beräkningar borde ge en ordentlig eftertanke och dessutom en fundering om domstolen i Östersund överhuvudtaget bryr sig om resultatet av sina beslut.

En kvalitativ lösning i Vade innebär att Hasselas åar, Framängsån, Lillån, Ulvsjöån, Hebbersån, Flottån, Kölån, Fångån, Svartån, Gässån och Bodsjöån inom kanske en 10 årsperiod kommer att återigen efter 120 år ha ett av Sveriges intressantaste områden för fiske efter havsvandrande öring. Backspegeln är viktig, men inte utan anledning är framrutan större och betydelsefullare. Lyckat fiske i Hassela.

Håkan Larsson

SVAR DIREKT: Varför? frågar du. Svaret är enkelt: vi är tillfreds med den dom som ligger och vi i nordanstigspartiet.se väljer att prioritera bättre. Kommuninvånarnas skattemedel gör mer nytta för skola, vård och omsorg än att spenderas på ytterligare rättegångskostnader, juristkostnader och ytterligare arvodestimmar för politikerna. Redan inför rättegången motsatte vi oss de krav som kommunen ställt gällande utformningen av fiskens vandringslösning. Vi anser att det kommunala intresset kring utformningen av kraftverket i Vade, endast bör säkerställa att ombyggnationen inte påverkar den kommunala vattentillgången negativt i Bergsjö.

Du Håkan kanske tror att vi ej är intresserade av fiskefrågor, men vi är intresserade av fisketurismens möjligheter i kommunen

Vattenbolagets expertis bekräftar att tillgången på vatten är säker i och med det beslut som domstolen redan tagit och det räcker för oss i frågan. Att med Nordanstigs skattepengar försöka detaljstyra fiskens möjligheter till vandring och ifrågasätta domstolens kompetens är enligt oss direkt olämpligt. Du Håkan kanske tror att vi ej är intresserade av fiskefrågor, men vi är intresserade av fisketurismens möjligheter i kommunen. Vi hade gärna sett en större transparens gällande fiskeprojektet och fler representerade politiker i den styrande gruppen i fråga, vilket Stefan Berg redan tidigare påtalat för kommunstyrelsen. Vi tror att ett mer gynnsamt arbete skulle utföras genom att fler partier och därmed fler invånare representeras.

Vi tycker det är hög tid att visa invånarna i kommunen bra prioriteringar och hoppas att ni i övriga partier tar efter.

Andreas Högdahl, Nordanstigspartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel