Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vill du ta över ansvaret för din gata?

På måndag i Bollnäs kommuns fullmäktige så kommer ett ärende upp som innebär att man vill göra om alla gator till enskilda vägar. Man säger att man gör det bland annat för att det ska vara rättvist och att vägar som har varit enskilda förut ska återgå till det. Rengsjö Centerrörelse är starkt kritiska till förslaget.

Annons

På måndag i fullmäktige i Bollnäs kommun så kommer ett ärende upp som heter ”begäran om överföring av väghållningsansvaret för enskilda vägar". Vilket innebär att man i bland annat Rengsjö tänker göra om alla gator till enskilda vägar. Man tänker sig alltså att privatpersoner ska ta över drift och underhåll av dessa gator och vi gissar att även kostnaden för belysningen ”följer med på köpet”. Man tänker till och med att en väg kommunen nyligen gjorde om till gång och cykelväg ska bli enskild och skötas om av privatpersoner, om man läser de kartor som följer med ärendet.

Om ingen vill ta på sig ansvaret och vägrar starta en vägförening kommer man att tvångsförvalta dem till en betydligt högre kostnad och skicka räkningen till de boende.

Man säger att man gör det bland annat för att det ska vara rättvist och att vägar som har varit enskilda förut ska återgå till det. I Rengsjö har dessa gator aldrig varit enskilda, i alla fall inte enligt Lantmäteriet.

Man går efter en term som kallas stadsplanerad mark. Är det stadsplanerad mark så ska kommunen sköta vägen. En term som man godtyckligt har använt eller inte. Det beror nämligen på vad den som sist gjorde detaljplanen kallade den eller när planen gjordes och vilket uttryck man använde då. Vi ser även detta problem och oro i flera kommundelar bland annat i Vallsta och Lottefors.

Rengsjö Centerrörelses årsmöte är starkt kritiskt till detta förslag och tycker att man genast måste göra en ny detaljplan över Rengsjö centrum då den gamla sedan länge är förlegad. Att byta kriteriet för vad som ska vara kommunens ansvar och framför allt återremittera ärendet och ta ett steg tillbaka och se vad som är rimligt.

För inte kan det vara så att de styrande partierna i kommunen redan har glömt sina vallöften om att hela kommunen ska leva?

Rengsjö Centerrörelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel