Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi vill rädda länets hälsocentraler!

Istället för att ta bort läkarkravet på patienternas bekostnad borde fokus ligga på att göra regionen till en attraktiv arbetsgivare och genom utbildning säkerställa att det finns allmänläkare att tillgå i Region Gävleborg, skriver fem regionpolitiker i opposition.

Vi har länge och enträget efterfrågat en politisk överenskommelse vad gäller länets hälsocentraler och det pågående arbetet med hälsovalshandboken. Det bästa för patienter och länets vårdgivare är en handbok som alla partier kan ställa sig bakom, det skapar en långsiktig stabilitet och trygghet. Som förslaget ser ut idag kan vi inte ställa oss bakom det, vi vill säkerställa att våra patienter får tillgång till läkare som är på plats fysiskt under öppettiderna och har kvar rätten att välja den hälsocentral där denne känner sig trygg. Ska detta vara möjligt krävs det att det finns många olika hälsocentraler att välja mellan.

Läs också artikeln: Hälsocentraler slipper krav på öppettider – behöver inte ha läkare på plats varje dag: "Ska inte bli sämre vård"

För oss är det också viktigt att den nära vården är just nära patienten oavsett vart i länet du bor. Snarare än få stora hälsocentraler koncentrerade till tätorter vill vi utveckla den nära vården även på landsbygden. Vi vill utveckla våra hälsocentraler – inte avveckla och urholka dem.

Det är svårt att inte se det liggande förslaget som ett sätt att rädda regionens katastrofala ekonomi. Senast i veckan kunde vi på SVT höra Tommy Berger (S) berätta att den styrande majoriteten misslyckats med att sänka kostnaderna för hyrläkare. Att då ta bort kravet på läkare blir en enkel åtgärd för att försöka rädda ekonomin.  Vi välkomnar visserligen försöket till ekonomisk hushållning men hävdar bestämt att detta är helt fel väg att gå. Istället för att ta bort läkarkravet på patienternas bekostnad borde fokus ligga på att göra regionen till en attraktiv arbetsgivare och genom utbildning säkerställa att det finns allmänläkare att tillgå i Region Gävleborg.

Vi ser nu konsekvenserna av en länge misskött sjukvård och ekonomi och hur detta drabbar patienterna i form av sämre tillgänglighet och kvalité. Detta kan inte fortgå. Vi är beredda att lägga den politiska prestigen åt sidan och sätta oss ned för att komma överens med den (s)tyrande majoriteten kring hälsovalshandboken. Vi är skyldiga Gävleborgs invånare att ha deras bästa för ögonen.

Patrik Stenvard (M) regionråd i opposition

Alexander Hägg (M) regionråd i opposition

Henrik Olofsson (SVG) regionråd i opposition

Jennie Forsblom (KD) regionråd i opposition

Hans Backman (L) regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel