Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi vill ha en kyrka utan kvinnoprästmotståndare

Det har nu gått 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och 63 år sedan kyrkomötet beslutade om att både män och kvinnor ska kunna vigas till präster. Trots detta förs det fortfarande en debatt inom Svenska kyrkan kring huruvida kvinnor borde kunna få bli präster. Detta i ett samfund där man häromåret kunde läsa att nästan hälften av prästerna inom Svenska kyrkan är just kvinnor.

Diskussionen om kvinnliga prästers vara eller icke vara hålls ofta under radarn och uttrycks sällan på ett sätt som gör att den genomsnittlige medlemmen i Svenska kyrkan får en möjlighet att uppfatta vad som avses.

Nomineringsgruppen Frimodig kyrka skriver exempelvis att ”man måste försonas i ämbetsfrågan” vilket i klartext betyder att man vill att de präster och andra som inte tycker att kvinnor borde få bli präster ska ha bättre möjligheter till arbete inom kyrkan och att nya präster som är kvinnoprästmotståndare ska kunna vigas. Det finns som tur är sedan en tid ett krav på att alla som idag vigs till präster i Svenska kyrkan ska ”förklara sig villiga att tjänstgöra med både manliga och kvinnliga kollegor”.

Vi menar att det är en bra ordning att dörren för att fler kvinnoprästmotståndare ska komma in i Svenska kyrkan är stängd. Svenska kyrkan är dock en av landets största arbetsgivare och det är ett klart problem att det fortfarande finns kvinnoprästmotståndare i organisationen och att det krävs ett skriftligt godkännande om att man är villig att tjänstgöra med både kvinnliga och manliga kollegor.

Att kvinnoprästmotståndare fortfarande finns inom Svenska kyrkan menar vi utgör en risk för att nära hälften av prästerna inom Svenska kyrkan ska drabbas av ett dåligt bemötande och ha brister i sin arbetsmiljö. Socialdemokraterna tror på allas lika värde. Vi kommer alltid att slåss för goda och jämställda förhållanden inom Svenska kyrkan och på alla andra arenor i samhället. Om du precis som vi, vill se en kyrka fri från kvinnoprästmotståndare, lägg då din röst på Socialdemokraterna i årets kyrkoval. Valet pågår mellan den 6- 19 september.

Ingrid Hedin Amrén, ordförande S- kvinnor Gävleborg, Matilda Sundquist Boox, vice ordförande S- kvinnor Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel