Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi som bor utanför centrum måste också få en chans till vettiga förbindelser

X-trafik borde öppna busslinjer med rimliga intervaller och stopp i varje samhälle till länscentrum Gävle för att hålla ihop länet med två linjesträckningar, en längs kusten och en via Gästrikeorter till Bollnäs – Ljusdal, tycker Sören Molander.

Annons

Är inte Region Gävlebor en skattefinansierad organisation som har till uppgift att fördela skattepengar rättvist i Regionen?

Ingenting tycks vara mer förljuget än fördelningen av skattepengar i Svea rike. Politikers tal om demokrati och rättvis och det diametralt motsatta handlandet när politiska löften skall verkställas, med maktens enda målet, centralisering och avfolkning.

Inget undantag i Region Gävleborg och X-trafiks agerande, centrala orter gynnas över hövan andra orter blir fråntaget allt. Varför har vi två turer Ljusdal – Hudiksvall per timme men det är dåligt med förbindelser mellan Hudiksvall och Söderhamn och Hudiksvall-Bollnäs samt vår residensstad Gävle.

För oss som bor söder om Hudiksvalls stad och Iggesund är det av lika stor vikt att åka söderut till vårt länscentrum Gävle och övriga städer i Hälsingland och Gästrikland som att åka till Hudiksvall. I den sista rapporten dras turer från Lindefallet, Enånger och Njutånger in till förmån för ökad turtäthet till Iggesund.

Region Gävleborgs agerande är ingenting annat än avsiktlig centralisering och orättvis regional skattefördelning.

X-tåget är inte hellre något alternativ emedan de endast gynnar resandet mellan städernas centrum utan möjlighet för befolkningen som bor i länets andra samhällen möjligheten att åka med.

Nödvändigt är att X-trafik öppnar busslinjer med rimliga intervaller och stopp i varje samhälle till länscentrum Gävle för att hålla ihop länet med två linjesträckningar, en längs kusten och en via Gästrikeorter till Bollnäs – Ljusdal.

En tokighet ytterligare måste ändå nämnas. Varför vänder X-trafiks buss från Bollnäs i Niannoret, kommungränsen mot Hudiksvall, i stället för att fortsätta vidare mot Njutånger-Hudiksvall och därmed bereda boende i Nianfors – Västtjärn och andra orter möjlighet att åka kollektivt, de betalar också skatt till regionen.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel