Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi Norrbobor väntar med spänning – Vad händer nu?

Tidplanen för ombyggnaden av Norrbovägen, väg 745, är framflyttad till tidigast 2021. Vad jag kan se så har driftområde Hudiksvalls entreprenör och Trafikverkets driftenhet ett jobb att utföra, skriver Sune Forslund.

Annons

Vad händer nu med väg 745 den så kallade Norrbovägen? Så här kan vi inte ha det. Den planerade starten för ombyggnaden var 2019 enligt den tidplan man lovade 2017. Då förstår man att något större underhållsarbete i form av stenplockning, lappningar, asfaltavjämning etc inte var försvarbart.

Läs också insändaren: Norrbovägens ombyggnad framflyttad igen – nu behöver vi hjälp från kommunens politiker!

Nu är vi i ett annat läge då tidplanen för ombyggnaden är framflyttad till tidigast 2021. Vad jag kan se så har driftområde Hudiksvalls entreprenör och Trafikverkets driftenhet ett jobb att utföra. I kontraktet för driftentreprenaden finns krav på bland annat för ”belagd väg” i dokumentet ”Standardbeskrivning för Basunderhåll Väg (SBV)”. Kravet gäller bland annat hur stora nivåskillnaderna får vara (i konto 82.522 och 82.523). ”Nivåskillnader i vägens längd- och tvärriktning får inte överskrida värden enligt tabellen. Mätmetod: en 2-meters rätskiva läggs fritt längs eller tvärs vägen, varefter mätning sker vinkelrätt mot rätskivan.” För väg 745 gäller ett maxvärde på 3 cm i både längdled och tvärled.

Läs också artikeln: Ingen ny Norrboväg på minst tre år – projektet försenat igen: "Jag är upprörd"

För dessa konton (nivåskillnader) så gäller det att driftentreprenören får en beställning på inventering och åtgärdsförslag på en av Trafikverket föreslagen vägsträcka. Sedan är det upp till Trafikverket att tilldela medel och beställa arbetet enligt åtgärdsförslaget av driftentreprenören. Vi Norrbobor väntar med spänning.

Jag är nu pensionär och har varit anställd i ett av Sveriges största byggföretag i 44 år som kalkylator och entreprenadingenjör. Under 90-talet och i början av 00-talet var jag ansvarig kalkylator för flera driftområden i södra Norrland.

Sune Forslund, Gammelsträng

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel