Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi måste höja skatten om vi ska kunna värna de äldre även efter coronahotet

Äldreomsorgen hotas av ytterligare nedläggningar, åtstramningar och möjliga taxehöjningar. Det är inte vad de behöver höra, det är inte det de behöver drabbas av och personalen ska inte behöva pressas ytterligare. Därför måste kommunalskatten höjas, skriver László Gönczi (MP), ordförande i Ljusdals omsorgsnämnd.

Idag är det givet att vi måste värna de äldre, så de inte blir smittade av coronaviruset. Men vi får inte sluta att göra det när eländet är över. Äldreomsorgen hotas av ytterligare nedläggningar, åtstramningar och möjliga taxehöjningar. Det är inte vad de behöver höra, det är inte det de behöver drabbas av och personalen ska inte behöva pressas ytterligare.

Varför finns då dessa hot? Det handlar om pengar! Kommunen har, redan innan smittspridningen, en skral ekonomi, där bland annat omsorgsnämndens resultat ifjol slutade på minus 23, 5 miljoner kronor. Ramarna som nämnden har för i år är ännu snävare än ifjol. Och än värre ser det ut inför 2021. I varje fall om fullmäktige antar de budgetdirektiv som kommunstyrelsen föreslår. Nämnden behöver räkna på en ytterligare sänkning med 20 miljoner. Sånt drabbar en redan hårt utsatt grupp av gamla och personal, och det drabbar hårt.

Finns det då något att göra? Nämnden jobbar ihärdigt på att finna olika sparbeting som inte drabbar så väldigt hårt. Men de besluten räcker inte, inte hittills i varje fall. Kvarstår för de äldres del att nämnden får en ordentlig uppräkning av ramarna. Varifrån ska de pengarna komma? Jag ser två utvägar. Först och främst måste kommunalskatten höjas. Smärtsamt men jag tror att det är nödvändigt. Men om den inte ska behöva höjas alltför mycket måste kommunledningen lägga olika kommunala verksamheter på bordet och hårdprioritera bland dem. Det är ju möjligt att allt vi gör är viktigare än de äldres standard, men inte sannolikt, det kan ju också handla om värderingar.

Jag känner att jag ropar i vinden och att politiken inte kliver fram i dessa frågor. Nu önskar jag att ni läsare av dessa rader reagerar liksom beslutande politiker i kommunstyrelse och fullmäktige. Många äldre mår bäst hemma med välfungerande hemtjänst men de som inte gör det, de som behöver dygnet runt vård, de borde det vara väl unt.

László Gönczi (MP), ordförande i Ljusdals omsorgsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel