Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi måste behandla en kris som en kris – FridaysForFuture Söderhamn följer Gretas råd

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

När det är kris – då kan och bör man fatta mycket omfattande politiska beslut. Nu följer vi Greta Thunbergs råd och agerar i solidaritet med de mest utsatta, skriver FridaysForFuture Söderhamn.

FridaysForFuture Söderhamn har idag beslutat att följa uppmaningen från Greta Thunberg att för en tid avbryta skolstrejker/klimatmanifestationer med anledning av den ökade spridningen av coronaviruset.

I Söderhamn har klimatmanifestationer hållits på gågatan vid Tribunen de flesta fredagar under över ett års tid med mellan tio och femtio deltagare vid varje tillfälle. Våra manifestationer är en del av den världsvida rörelse som Greta Thunberg startat.

Greta skriver i sin uppmaning: ”Vi unga är de som minst påverkas av det här viruset men det är viktigt att vi agerar i solidaritet med de mest utsatta och att vi agerar för vårt samhälles bästa”.

När det gäller klimatkrisen är det precis tvärtom. Det är de unga som kommer att drabbas mest.

Vi får nu ta med oss en viktig erfarenhet som vi ser alltmer av när coronaviruset sprids, nämligen att man måste behandla en kris som en kris. Vid regeringens presskonferens onsdag kväll presenterades flera omfattande beslut och man lovade att fatta alla beslut som behövs för att stoppa spridningen av coronaviruset. När det är kris – då kan och bör man fatta mycket omfattande politiska beslut.

Greta har många gånger påpekat just detta, att vi inte kan lösa en kris utan att behandla den som en kris och att vi måste bygga våra beslut på den samlade vetenskapen. Det gäller naturligtvis alla kriser.

Nu måste vi med gemensamma ansträngningar möta det allvarliga hot som coronaviruset utgör, men samtidigt inte glömma bort det största hot som mänskligheten står inför – klimatkrisen. Inom FridaysForFuture i Söderhamn kommer vi på olika sätt arbeta vidare med klimatkrisen. Bland annat genom det E-förslag om en klimatplan för Söderhamns kommun som vi lämnat in och som nu bereds i kommunstyrelsen.

#FridaysForFuture Söderhamn,

genom Lennart Renöfält, kontaktperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel